Tudom, hogy ez nem az a topik, de ha nem gond, az állattartással kapcsolatban felmerült kérdésekre a válaszokat offban kifejteném. :)
Állatvédők? :D Nem a kecske ázik, hanem én, mert a kecskék karámja teljesen le van fedve, az állat meg alálóg kikötve is. :D Ez ellen inkább az ÁNTSZ-nek lehetne kifogása, de magunknak és a családnak készítjük a cuccot.
Amúgy tökmindegy, mert a könnyű esőben (tehát amikor nem szakad, csak simán esik) is legeltetünk, olyankor ők is meg a pásztor is ázik menthetetlenül. Szóval eddig nem nagyon volt motiváció, hogy csináljak valami tetőt - valami kátránypapítos cuccot biztos összedobhatnék, vagy egy sátorponyvát kifeszíthetnék -, mert akkor inkább megvárom, hogy sorra kerüljön egy palavétel is, minthogy szedett-vedett gallytető legyen náddal, amit aztán folyton foldozgathatok, és cserélhetem rajta a takarást. (Ősöknek volt olyan, tudom, milyen macera... Palához meg évtizedekig hozzá sem kell nyúlni, csak mikor az akácoszlop kirohad alóla. Igaz, azt az akácoszlopot sem hozhatnám be legálisan, pedig idén még vagy harmincat-negyvenet be fogok, mert közben fáskamra, szénapuffer, kecskekijáró-folyosó és kerítések épülnek. :D Az egész kertünk egy nagy karámrendszer, hogy a 15×100 méteren ezt a sokféle állatot elszeparáljuk egymástól. Meg most az őzet is el kell valahogyan helyezni, ez hirtelen jött, valószínűleg a füves kiülőrészt áldozzuk be, és annyi az összes díszbokrunknak, maradnak a csupasz karámkerítések.) Ez inkább kényelemből fakad, és úgyis meg kell választanom, mivel töltöm az időmet, mert mindenre úgysincs elegendő. Meg a szénán kívül - amiről nem tudom elképzelni, hogy nem rohadna be egy eső után - nem is tudom, a többit honnan szerezném, legföljebb a saját csemegekukoricám szára volna. Épp azon görcsölök, hogy egy bála szalmát szerezzek valahonnan az új ágyás hagymához, a nádasokat pedig kiirtották a környéken pár éve.
2 évig nem lehet - nem érdemes - előre széna, mert egy év alatt túl sok tápérték vonódik ki a puszta tárolás alatt. Ezt a házunk padlásán tároljuk, ahol elvileg majd valamikor szobák lesznek, de még nincsenek, tehát azzal nincs baj. De legföljebb egy téli takarmány fér be kisbálákban, amit idén még meg sem vettünk, mert errefelé nem könnyű szerezni. A környékbeli mezőket a béna kaszáló bérmunkások mind tönkretették, kilúgoztatták és berohasztották az összes szénát, mert rosszkor és rosszul kaszáltak. Vagy csak letörték a füvet... Ha belegondolok, hogy hosszú évekre elég lett volna az idén ott veszett mennyiség, a többi évről nem is beszélve! Úgy hordom be az odarothadt szénát talajtakarásnak folyton. Magamnak kézzel kaszálni már nincs sok hely, mert a mezők java része zsurlós, vagy értéktelen, szikes homok, amin semmi sem nő a vaddohányon kívül. Gyakorlatilag a kaszálók szélén a maradékot tudom megszerezni magamnak az erdőnyúlványok között. Van egy kb. 300×3000 méteres üres, mezős terület itt, ahol senki semmit nem termel, de nem véletlenül, mert még szőlőnek is kevés a talaj, egy egész állatcsordának kellene rajta évekig tanyáznia, hogy feljavítsák. De amúgy sem nagy élmény talicskán hordani egy kilométerről a másik, bőtermőbb oldalról, mert friss fűből két-három kecske napi adagja fér rá, szárazból még kevesebb; szekerünk meg nincs, ami elhúzza, olyan meg végképp. (Ezért vagyok rajta a pónivásárláson, mert két shetland póni elhúz 4-500 kg-ot gond nélkül, ami kb 10-15 jókora kisbálának felel meg.) Ez inkább méhészparadicsom, állattartásra alig alkalmas, lovat még lehetne tartani extenzíven, de a szénabála-beszerzés ott is bajos. Ha messziről hozatjuk, akkor pedig irreálisan magas a szállítási költség. Az Alföldön vagy dúsabb mezők mellett biztosan egyszerűbb volna, de itt már alig tart valaki nagyállatot, vagy aki igen, annak saját földjei is vannak hozzá, amit maga felügyel. (Az lenne az igazi.) Tavaly megvásároltunk 450 Ft/kisbála áron pár száz jónak tűnő, 20 kilós bálát, és csak tél elején derült ki, hogy bizony a harmadának a közepe penészes. Most éppen ezért nincs raktáron semmi, mert minden használható készletünket föléltük, és nincs alternatíva a vásárlásban. És azt is vegyétek figyelemebe, hogy egy 40 kilós kecske megeszik feleannyit, mint egy nagy ló. :)
Amúgy én is gyakorta elfelejtem, de érdemes volna az offot szürkével írni, úgy átláthatóbb. |