Kénytelen vagyok ünneprontó módon résztvenni a topicon és belepiszkítani az általános Sony-gratulálós hangulatba.
Egy Sony BRAVIA KDL40EX402AEP LCD tulajdonosa voltam 2 egész órán keresztül. Feleségem vásárolta Rigában, az Alfa Parks-ban. (A történethez tartozik, hogy Riga mellett élünk egy Majori nevű faluban a Balti tenger mellett).
Amikor kibontottuk, az első pillanatban a döbbenettől meg sem tudtam szólalni. A kerete valami olyan fantasztikusan cheap-look, hogy nem kaptam levegőt, ráadásul feketének mondják de egyfajta szürreális sötétszürke, szal nagyon ronda, a régi NDK színvilágát idézi. Viszont amikor beüzemeltük, na az komoly volt: utoljára 30 éve láttam szellemképet, ez ilyen volt. A hangja olyan átlagos, az ú.n. anti-blur function pedig nyilvánvaló átverés.
A kezelési utasítás mind az orosz, mind az angol nyelvű változatban tökéletesen érthetetlen. Nem nekem segít hanem a szokásos Sony self-congratulation megy benne oldalakon át. Pld.:" A HD tévézésben az a csodálatos, hogy a cselekmény részének érezheted magad." WTF? Te teljesen hülye vagy b+? Ne ezt magyarázzad hanem hogy hogy lehet a kép körül a gyászkeretet eltűntetni meg a szellemképet. Vagy: " önnek gyönyörű képi élményekben lesz része, noha a képernyőn piros és zöld pontok maradhatnak akár tartósan is, ez a LCD TV velejárója". Anyád!
Nem akarom ragozni, de ez nekem gyenge 600 Latért nem kell, úgyhogy mondtam a feleségemnek: kicsim, ezt most szépen a sofőrömmel visszaküldjük és visszavesszük a pénzt. És ezt tettük, további előnye volt a dolognak hogy a feleségem két napig nem szólt hozzám.
Egyébként egy 2003-ban vásárolt Sony ezüst flatscreen Trinitronunk van, nagyon jól működik, pazar kép- és hangminőséggel. Kábelen rengeteg csatornát tudunk fogni: lett, orosz, belorusz, litván, lengyel, finn adókat. Ezek nagy része 4:3-ban sugároz, kisebb része hd-ben, na azoknál van egy-egy fekete csík alul-fölül oszt jó napot, ez nem ok arra hogy a TV-t lecseréljük egy olyanra ami semmivel nem nyújt többet. Ezt az élményt meghagyom a rigai városlakóknak, akik képesek fogyasztási hitelből venni ilyent és évekre eladósodni csak azért, hogy a szomszéd megpukkadjon.