Szia Virág
Az albérlet valóban berendezett lakásokra vonatkozik,itt üres lakást nem nagyon divat kiadni mert nincsen rá kereslet.Az olasz albérlet teljesen külömbözik az otthoni és más példáktól,pozitiv értelemben.Törvény védi az albérlőt,ha valami elromlik akkor a tulaj köteles megjavíttatni vagy kicserélni.Ha valami berendezésre igényt tartasz a tulajnak meg kell probálnia azt teljesiteni.pl. kell egy tv pluszban,vagy egyéb háztartási cikk.Én sem hittem pedig így van.Albérletet sajnos vagy épp ellenkezőleg hosszú távra adnak ki,pl. min 1 év de sok helyt min. 4 év.Felmondási idő 6 hónap.Nem elirtam ez így van,de persze vannak esetek hogy eltekintenek ettől de ez a tulajtól függ.Másrészt pedig ha rendeltetés szerűen használod az albérletet a tulajdonos nem dobhat ki onnan míg le nem jár a szerződésben foglalt idő.Sőt ha lejár az albérleti szerződés ideje ha a tulaj nem kéri hivatalosan hogy nem szeretné tovább kiadni az albérletet automatikusan meghosszabodik a szerződés.Egyszóval az albérlőt a törvény és az Olasz állam védi.
Sajnos hivatalos albérleteknél kérhetnek munkaszerződést vagy egyéb anyagi védelmet hiszen több évre szól a szerződés,neked meg biztositani kell hogy van miből fizetni az albérletet.Van egyéb törvény kerülő megoldás,rövid távú albérlet,ahova nem kell semmi de ilyet nehéz találni,mert ha beköltöztél akkor már nehezen rakhat ki a tulaj,ezért kérnek ezt-azt.Kaució általában nincsen ha hosszútávra veszed ki az albérletet és munkaszerződéssel és bankszámlakivonatokkal igazolod hogy van bevételi forrás,máskor viszont van.ált.2-3 havi.
Műkörmös végzettség az jó,sokszor keresnek főleg városokban.(jobrapido.it vagy adecco.it ezek a legnagyobb álláskereső portálok)Angol nyelvtudás is jó,azt is sok helyt kérnek.De ha legjobb ha olaszul fogsz tudni egy középszintet :) az már jó.
Nyáron el lehet helyezkedni szezonmunkára,az üdülőhelyeken.Sokszor látom hogy keresnek pl.itt -ott felszolgálot,stb de az olaszokra különösen jellemző hogy általában a fiatalos,dekorativ hölgyeket részesitik előnyben hotel,vendéglős munkákra.Idősgondozás,baby-szitter sokan keresik,de ki lehet fogni,szerencse kérdése.Sok jelentkező van.
Őszeségében egyedül nekivágni nagy bátorság és elszántság szükségeltetik,ehhez szükség van még némi szerencsére ,kezdő tőkére,egy kis olasz nyelvtudásra is.De semmi sem lehetetlen,igaz most a válság miatt nagyon nagy hátránnyal indul bárki is.Olaszország nem egy bezárt ország,szinte mindent lehet,szabadság van,külföldieket nem nézik le ha tisztességesen élsz.Közel 1 millió román állampolgár
jött ki az elmúlt években,és rengeteg más külföldi is,gondolj erre,neked miért ne lenne egy hely ebben a nagy országban? :) Az biztos hogy nagyon nehéz elkezdeni de nem lehetetlen.
Ami engem illet,én 2008 -ban jöttem ki,nekem a húgom kint lakik,ő náluk laktam az elején.A szakmámban én nem tudtam elhelyezkedni de ez érthető is mivel tüzoltó vagyok,és ehhez sok minden más is szükségeltetik ahhoz hogy egy külföldi állampolgár itt dolgozhasson állami szférában.Én is vendéglőben kezdtem ,most sofőrködöm.Jó hosszúra sikeredett a mondandom,remélem sikerűl posztolni. :)
Üdv