TLBY Creative Commons License 2010.07.20 0 0 3024
Én cinkpestisről még nem hallottam, keveritek az ónnal.
A fertőzés, pedig egy metastabil-stabil átalakulási folyamat során megy végbe.
Az ón a stabil kristályszerkezetre törexik ezért alakul át metallurgiailag, ha hozzáér a por.

Boldoggá tenne, ha ~80-20% Zn-Al helyett inkább a többi gyártmánynál megszokott ~9x% Al+0x% MgSi stb. ötvözetből dolgoznának a tisztelt gyártók
szemét alapanyag helyett. Láttam már évtizedek óta hóban, fagyban, tűző napon
álló Al-ötvözeteket (egyébként horganyt is: biztosan sok fejlesztésbe kerül
a dcc jelenség előidézése): a felületük nem túl szép, de nem hullanak szét és szerintem kis takarítással restaurálhatók. A lopást nem bírják sajna... Lásd: táblaoszlopok, demszkykarók egyes típusai, ablakpárkányok, tetőszegélyek, csatornák. (A guanó az más kérdés, de gondolom senki nem tartja otthon a modelleit galambsz@r alatt, bár a táblák töve is bírja a kutyatartók támadásait:)
Ja, hogy az alumíniumnak 660 fok az olvadáspontja és fel kell csiszolni festés előtt, különben lepattan a zománc... A müanyag- és horganyoxidra meg simán rámázolnak, aztán vagy rajtamarad, vagy pár év múlva lepattogással örvendezteti meg a kedves gyűjtőt. A horganyötvözet ~3-400 fokon már önthető.
A könnyeim potyognak a gyártók kínjai miatt, de szerintem senki nem azért fizet ki egy rahedli pénzt, hogy pár év múlva a kukában kössön ki a modell.
A gyűjtők szeretnék huzamossabban birtokolni, nézegetni, tologatni, esetleg, ha megszorulnak pénzzé tenni. Akadnak olyan elvetemültek, akik nem átallanak gyermekeiknek szánni a gyűjteményt:
-Nézd Pistike, amikor fiatal voltam ilyenek futkároztak az utakon.
-Ilyen fémforgács kupacok?
-Akkor még nem így néztek ki, de a vastelepen már ebben a formában vannak...
-Kidobhatom apu?
-De csak a csukott ablakon keresztül.

Genezis:
Egy 2010-es évjáratú kamazon figyelhetők meg a vetemedések az alvázon és egy dudor a pikótafülkén. (Remélem nem kevertek be valami szennyet vodka hatása alatt.)
A 2009-es és szovjet modelleken, amiknek még öntött ablakelválasztója és
telelámpája van még nyoma sincs.
Az említett kamazon és egy 2010-es uralon mintha felületi porozitás lenne a festés alatt. Remélem, hogy szimplán a festék ilyen szemcsés (koszos, vagy nem takarították le a felületet) és nem az alapfém porlik.
Egyébként a szovjet-2009-2010 felé egyre ócskább a festés és az öntvény minősége. Az öntvény egyre sorjásabb, szálkásabb. A szovjeteknek
még kemény, modellautó jellegű a festése, a 2010-es meg néhol inkább
pajtaajtó jellegű és hámlik.
Ettől függetlenül, ha nem romlik tovább az állaguk egész jó kis modellek.
Az alvázak, felnik és abroncsok egész részletesek, a zil131-esük is egész
jónak tűnik.

Hori60
a belső vékonyabb alvázmerevítőre próbáld visszapattintani, úgy, hogy kifelé álljon, vagy a külsőre, hogy befelé: típusfüggő. A pótkeréktartón vannak fülek a távolságuk kiképzésük támpontot adhat.
Egyébként úgyis le fog jönni:)
Ezzel az atmoszférikus urallal biztos jól fogható a DVB-T is:)