Törölt nick Creative Commons License 2010.07.18 0 0 41415
Üdvözlet minden fórumozónak!

Szeretnék csatlakozni a hozzászólásokhoz. Mindenek előtt örömmel fedeztem fel, hogy ebben a videózás témában aktív párbeszéd folyik, ráadásul komoly hozzáértők is vannak a résztvevők között, mint például “Morthond” vagy “etwq”. (A Ti szakértői véleményetekért külön hálás lennék.)

Jómagam egy viszonylag általános problémát szeretnék felvetni, miután a sorok között - illetve a rengeteg szakkifejezésben szinte elveszve - képtelen voltam kihámozni azt, ami minden bizonnyal sokak gondja. Bizony mindhiába volt a sok témával foglalkozó oldal átböngészése is. De miről is beszélek?

Abszolút amatőr videós vagyok. Többnyire saját élményeimet örökítem meg, viszont (többekkel itt egyetértve) a nyers felvétel egyszerűen dögunalmas tud lenni. A videószerkesztő programok ebben nyújtanak segítséget ugye. Mármint, hogy feldobjuk a témát. Korábban a Corel Ulead VideoStudio 11.5 programot használtam, azonban mostanság kezdek áttérni a Sony Vegas Pro 9.0-ra, mert úgymond előbbi nem elégítette ki az igényeimet. Ezek a programok némi türelemmel asszem kitanulhatóak önmagunk által, tehát nem is erről faggatóznék. Az igazi problémám a minőség szóban rejlik.

Mikor pár éve megvettem a kézikamerámat (Panasonic SDR-S9) elsőre nagyon meg voltam elégedve. Strapabíró, szemtelenül kis méretű, egyszerűen kezelhető. Aztán később olvastam csak az kezelési utasítás sorai között, hogy a felvételek minősége a számítógépre másolással romolhatnak. Miután már kiderült, hogy valami nem olyan mint kellene. A közvetlen TV-re csatlakoztatásnál a képek kifogástalanok voltak. De mindenképp vágni, szerkesztni akartam, azaz gépre kellett tennem a felvételeket. És a minőség romolhat bizony enyhe kifejezés! Nagyon is romlik az. Nagyon-nagyon látványosan.

Érdeklődtem itt-ott a témában. Azt a választ kaptam, hogy bármit is teszek nem lesz jobb. Merthogy amíg a kamera játsza le az általa elkészített felvételeket, addig minden zsír. De mihelyst más játsza le, akkor már oda a minőség. Ez kicsit magas nekem, de igazából nem a technikai része érdekelne (avagy, hogy milyen tömörítések, meg formátumok), hanem az, hogy miképp tudom a felvételeimet a számítógépre tenni úgy, hogy az ugyanúgy mutasson, mint a közvetlenül csatlakoztatott TV-n?

Azt megfigyeltem, hogy a szalagos miniDV-kazettás felvételekkel más a helyzet. Ismerőseim miniDV kazettás felvételei remek minőségűek a számítógépen is. Talán rossz választás volt az SD-kártyás kamera?

Mivel erősen tervezem egy HD kamera beszerzését, ezért szeretném tudni, hogy akkor mibe fektessek be, hogy a felvételeimet a gépemre másolhassam minőségromlás nélkül? Merevlemezes, illetve DVD írós kamera szóba sem jöhet, mert ezek túl érzékenyek. Marad tehát a memóriakártyás, illetve a miniDV-kazettás.

Szóval a lehető legegyszereűbben, avagy hogy mint én laikus is megértsem: Milyen kamerára van szükségem? És mi kell hozzá, hogy a gépemre kerüljenek a felvételek minőségromlás nélkül?

Ha ez első körben megoldódna, akkor mindenképpen sokkal előrébb lennék. Nagyon örülnék, ha valaki röviden válaszolna az elhangzottakra. Nyilván sokan vagyunk akiknek igazán nagy hasznára lenne.

Előre is köszönettel: Elvis