Egyébként miért egyszerűbb beásni a leveleket, mint összegereblyézni? :D AZ előbbivel napokat bajlódhatnék, utóbbival meg két laza délután alatt megvan az ember.
Egyébként ha csak berotálod a talajba, akkor nem kerül minden levél egy ásónyomnyi mélységbe, sőt, a rotációs kapa egyenletesen szétosztja a felső rétegben. Ilyen sekélyen a gombák - érted, mivel ezek gombák - az elhalt, korhadó növényi részeken tovább élnek. Készítettek egyszer felmérést is a trágyára, komposztra vitt beteg növényekről is, és arra jutottak, hogy csak nagyon nagy körültekintéssel lehet a kórokozókat olyan mélyre juttatni benne, hogy a bomlás hője elpusztítsa a betegséget okozó baktériumokat. Gyakoribb, hogy a hobbikertész nagy lelkesen viszi a trágyára a beteg növényeket, amivel jól beoltja az egészet a betegséggel, amivel aztán az egész kertjét oltja be, és kész a nehezen megállítható baj.
Elég könyvtári szakkönyvet, vagy könyvrészletet, cikket olvastam már erről, de lehet, hogy a profok tévednek. :) Amúgy a virág - és hajtásfertőző moníliával nekem soha nagy gondom nem volt, én az ágelhalást okozó fertőzésekkel küzdök, amik ellen a virágzáskori permetezés nagyjából semmit sem ér, és ráadásul a monília mellett baktérium is közrejátszik, ami ellen nem sok védekezési mód van. Sajnos ez a gomba ellen leginkább a legnagyobb veszélyben lévő őszibarack érés körül lehet Teldorral védekezni - mert a sérült gyümölcsökről is ráterjedhet a fára, vagy jégeső, homok- és szélverés következtében -, ami nem egy olcsó szer...
Nálunk nem 20 méter elhagyatott gyümölcsös van, hanem közvetlenül mellettem két oldalt 100 méteres telkek, hosszában, közrefogják az én 15 méter széles kertemet, előttünk pedig 2×3 km. :D A fertőzöttséget jól mutatja, hogy nemrég ideköltözött egy új lakos, de ő az erdőbe egy tanyára, ahol évtizedek óta semmit sem termeltek, csak kaszáló volt. Első évben a tökje már CMV-s, a meggyfája moníliában elpusztult, a paradicsom fitoftórás, satöbbi. Pedig nincs is szomszédja, csak itt terül el mellettünk több kilométernyi elhagyatott zártkert. Én csak annyit tudok, hogy a kertem még akkor is egészségesebbnek és dúsabbnak tűnik, itt a homokon, mint bármelyik közeli lakosé, ha egy hónappal később vetek mindent, mint ők. (Sajnos ez most az őszire nem igaz, végig esett, mikor tafrina ellen kellett volna permetezni. Szóval az őszim most éppen olyan lerongyolódott, mint az övék.) Persze kecskék nélkül ez nem menne, de trágya van elég, nem kell tökölnöm a lombbal meg a kigazolt, vírusos gyommal. :)