Bocsi azért az osztásjelért. Később én is észrevettem, de gondoltam nem számít, mert úgyis látszik, hogy melyik képletet használom valójában, és végülis jól használtam, mert kijött az eredmény.
A harmadik tizedesjegyemben simán rosszúl írtam át a papírról a számot a hozzászólásomba.
Egyébként tegnap egész nap gyötrődtem a példával. Folyamatosan kiegészítettem a szituációt. Újabb űrhajókat meg bolygókat tettem bele a képbe, hogy valahogy eljussak egy olyan példához, ami már szemlélteti a korábbi dilemmámat.
Bevallom, folyamatosan azt akartam valahogy helyretenni, hogy a relatívan egymáshoz képest mozgó dolgok kölcsönösen lasabb öregedése látszólag önellentmondást jelent.
Ahogy azonban igyekeztem, csak egyre fölöslegesebb dolgokkal bonyolítottam a szituációt (erre csak később jöttem rá), és közben több olyan dologba is botlottam, amiről kiderült, hogy valójában még nem is értem.
Ilyen volt pl az, hogy amikor kölcsönösen lenullázzuk az egymás mellett elhúzó űrhajók idejét, akkor mi történik egy a haladó űrhajó szempontjából még hátul haladó űrhajó idejével. Azaz, hogy a v sebeséggel haladó 2.es koord. rendszerben két űrhajó nyugszik. Az elől haladó érinti az 1.-es-ben nyugvó űrhajót és akkor nullázunk ugyebár. A hátul lévő űrhajó pedig valahol nekem -X km-re van.
Ezután meg akartam nézni, hogy mennyit fog mutatni a 2. koord rendszer órája, amikor az a bizonyos hátul haladó űrhajó az 1.-es rendszer origójához ér (azaz hozzám).
200 000 km/s sebességnél, és kezdetben számomra - 2 000 000 km-el hátrébb lévő űrhajó órája a nekem t=10s-ban kb t'=13,416s-et mutat.
Ez iszonyúan kétségbeejtő volt, hiszen azt mondtuk (mondja az elmélet), hogy az időnek lasabban kell telnie. Hogyan mutathat akkor többet az óra?
Nos a választ akkor kaptam meg, amikor rájöttem (akkor már sokadszorra :D), hogy az 1.-es koord. rendszerből nézve egyidejű események a 2.-ben nem azok.
Így jöttem rá, hogy a nekem nulla időpontban -2 000 000 km-re lévő űrhajó ideje valami 5,96 körül van. Ebből lesz aztán hozzám érve 13,416. A kettő különbsége pedig megadja a korábban már kiszámolt 7,454-et. Ekkor már vagy századszorra fújtam ki magam, hogy végre nincs gáz, és egyben észre is vettem valami újat.
Egyébként a konkrét számítás ez volt:
x=-2 000 000 km
t=0s
t'=(t-x*v/c2)/Gyök(...)=(0-(-2 000 000*200 000/300 000*300 000))/gyök(1-2/3*2/3)= 5,96s
x=0
t=10
t'=10/Gyök(1-2/3*2/3)=13,416s
Ez utóbbit számoltam ki előbb és ezért téptem a hajam, hogy akkor most mi a fene van......Egyszerűen nem jutott eszembe, hogy amikor x=0 x'=0 t=0 t'=0, akkor x=-2 000 000-nál és t=0-nál a t' nem nulla. Mivel ezt végig hibásan feltételeztem, ezért nem értettem, hogy akkor hogyan mutathat az óra 13,416-ot, mikor az több, mint 7,454. Sokadszorra jöttem rá, hogy még mindíg nem stabil a fejemben az abszolút egyidejűség hiánya.
Én egyébként most már előnyben részesítem, hogy minden problémára inkább a Lorenz trafót írom fel. Egyenlőre még nem is értem, hogy miként jön ki az az egyszerűsített képlet: t'*Gyök(...)=t. Ezen te is kiakadtál egy pillanatra, láttam, csak pont a fordított irányba. :D
Most reggel kezdem érezni, hogy összedrótozódik az egész ügy a fejemben. Remélem nem fogtok kiábrándítani, hogy a most közölt kis story valamiben sántít, mert akkor a falhoz vágom a füzetemet, és inkább kimegyek kapálni. (nem miattatok lenne, csak akkor már tényleg nem bírnám tovább) :D
Egyébként iszonyú jó ez az egész. Én kifejezetten élvezem ezeket a számolgatásokat (most már, de tegnap még nem éppen......).
Hamarosan utánanézek annak a diagramos dolognak is, habár egyenlőre hagyom ülepedni a dolgokat.