Sziasztok!
Egy ideje már olvasom a fórumot, eltartott egy darabig, de végre aktuálissá vált, hogy hozzászóljak a témához. Örülök, hogy segítitek a kezdő manouche gitárosokat eligazodni, hogy merre érdemes elindulni és válaszoltok a kérdéseikre(gitár, húr, technika).
Én is most kezdtem ismerkedni a stílussal, bár már kb. 10 éve gitározom (Raimundo 123.) Sok gondolkodás után vásároltam egy Harley Benton HBMC-500-as gitárt - amit már korábban valaki említett, hogy érdemes megnézni - és elkezdtem gyakorolni a Horowitz féle Gypsy picking alapján (Illés Feri ajánlotta egyébként).
A gitárról a tapasztalataim egyenlőre felemásak. Kezdésnek D'addario húrt raktak rá, elég country hangja volt, de azóta kecseréltem Newtone Djangora (a vékonyabb fajtára 0.11-0.46). Ezek után, mivel eléggé berezonáltak a húrok, hozzáértek a bundokhoz pengetésnél, kicsit megemeltem a húrlábat két egymillis balzafával, ami pont illeszkedik a húrláb alá. Na ettől elég erős lett a hangja, de legalább lehet tisztán fogni :)
Öröm az ürömben, végigjárva minden fekvés minden hangját, a D húr a 7. bundnál elég "koszos", mintha a nyak rezonálna (mindkét húrral).
Gondolkodom, hogy esetleg a balzafa helyett valami keményebb faanyag illene jobban a húrláb alá, valaki tud ebben segíteni?
Megvan valakinek a Horowitz féle Gypsy Rhythm? Sajnos web-ről eddig nem tudtam levadászni.