atandi Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13842

Véleményem előzetesen: magam részéről örülnék neki, ha kevesebb vegyszer kellene bele (színe, ropogóssága, eltarthatósága érdekében kellenek állítólag), ráadásul ezt mindig anyóssal együtt csináljuk, ott meg aztán nincs apelláta, így kell és kész, szóvalmég nem kísérletezgethettem bármelyik kihagyásával is. Itt viszont sok tudor van, írjátok meg, szerintetek melyik elhagyható belőle. Egy tény: betyárosul finom, nálunk mindig elsőként fogy el.Imádjuk! :-)

 

Csalamádé

 

2 kg káposzta

2 kg sárgarépa

2 kg vöröshagyma

2 kg paprikahús (én kihagyom, ill. szerencsére sikerül a mi a adagunkból kihagyatnom)

2 kg zöld paradicsom

2 kg uborka

Mindezeket káposztagyalun vékonyra leszeljük

 

max.10 dkg só(lehet picit kevesebb is)

40-70 dkg kristálycukor ízlés szerint

3 dl 20%-os ecet

őrölt bors

őrölt kömény ízlés szerint

1 mokkáskanál borkénpor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál citromsav vagy borkősav

1 nagy vagy közepes torma-hosszúkás darabokra vágva,minden üvegbe-vödörbe jusson 1-1 csík

1 ek. Szalicil(gondolom Na-Benzoát is jó)

5 db. Babérlevél

 

Mindent összekeverünk és addig keverjük-forgatjuk kézzel, míg levet ereszt. Kóstoljuk a cukor miatt.

1-2 napig állhat, kicsit átkeverjük és nagy üvegekbe, vagy kisvödrökbe légmentesen lezárjuk.