atandi Creative Commons License 2010.07.11 0 0 13840

Sziasztok!

Tegnap volt az első vendégség nálunk a régi, pesti barátokkal, 11-en voltunk. Láttam a műkörmös csajokon, szép-szép, de csinálná a fene(mármint a kertet is, a tanyán élést is) Szóval egynapos kiruccanásnak nagyon jól érezték magukat, csak hát a munka az munka...(nem általánosítok pestiekre, csak ők ilyenek). Szedtem mindenkinek cukkiniket, zöldpaprikákat, vigyenek, egyenek egészséges, friss zöldséget is. Erre délután átállít a szomszéd fiú és hozz vagy 10 óriási tököt meg salátauborkát(miközben most én se győzöm szedni aiénket).Ubit, tököket gyorsan szét is osztottam a barátoknak, s kérdeztem a srácot, küldjek-e cukkinit cserébe? Úgy látszi ez idénmindenkinek jól terem, tökmérgezést kapunk a környéken. A koktélparadicsomokból csináltam salátát ubival, mini mozzarellával, saját bazsalikommal, saját zöldséggel-répával-krumplival főtt a bográcsgulyás,  Mer(hagymátmég vennem kellett)meg saját erőspaprikával, grilleztünk a hús mellé cukkinit, patisszont, és olyan jó érzés volt, hogy ezt mind én termeltem!

Jövőre már saját husinkislesz, legalábbismár kész vannak a nyúlketrecek meg a tyúlól, s most készülünk benépesíteni őket.

Tökverés: nekem is elrohadt kicsiként pár kis cukkinim, s  pont arra gondoltam, nem pont a letört  és üreges levélnyélen csorgott-e be a víz a növény tövébe-belsejébe és amiatt rohadt el pár termés?

Mert a levélnyél így teljesen egy csőként működött. Én néha azért kicsit megpofozom a cukkiniket-patiszonokat, úgy, hogy tövenként 1-2 levél beszakadjon.

Terveztem a grillezés mellé padlizsánkrémet, de a Corában 800 Ft volt kilója (annyi volt a patisszon is, gondoltam jó lenne, ha cserkereskedelemben is menne), így aztán nem vettem padlizsánt, ami irreális az irreális-legalábbis számomra. De anyum ma állítóla 200 valamennyiért vett a Lidl-ben padlizsánt. Nekem mg csak 1 virág volt rajta, nagyon alszik.

Krumplit már azért szedegetem, főleg ha egy tő teljesen leszáradt, nehog aztán ne találjam meg, hol kell keresni. Már 1-2 szem kinti paradicsom is pirul, de szerencsére finomak a fóliában termettek is, pedig vki azt mondta, ott nem lesz íze.

Hanem nekem akkor ez nem ökörszív paradicsom , ami vn, amit ti mutattatok, az sokkal ökörszivesebb kinézetű... Az enyém függőlegesen sokkal lapítottabb...És akkormár gőzöm sincs, hogy mi lehet.

Szatymazon ma (és tegnap) őszibarack-fesztivál és falunap van, készülök is megnézni ma. Szeretnék pár őszibarack-fát, most kinézem a fajtát, ősszelmeg majd veszünk fát. Szatymaz egyébként az őszibarack nemesítéséről híres, az 1800-as évek végén hoztak külföldről különleges fajtákat, és most erre vagyok büszke, ha már szatymazi lettem...:-)

Majd beszámolok.

Van egy nagyon-nagyon finom csalamádé receptem, jóféle vékonyra szelős gyalu kell hozzá, de nagyon fini, hozom a receptjét. Én savanyúságban a picipatisszonokat szerettem nagyon.(meg a savanyított káposzta közé véralmát mindig megkaptukmamátólkisgyerekként-ti is emlékeztekilyenre?)