HPEx20i16v Creative Commons License 2010.07.07 0 0 139
Gondoltam megosztom a saját tapasztalataim egy kicsit. Amikor még egyben volt Jugoszlávia, még gyerekként szüleimmel a tengert mindig a mai Bosznia területén keresztül értük el. Jött a háború, én meg felnőttem (már amennyire) és már nélkülük járok le, és egy jó ideig messze elkerültem Boszniát. Rosszakat írtak róla, meg a pálya is csábító volt. Egy korculai út mindent megváltoztatott. Úgy döntöttem Bosznián keresztül megyünk. Az útvonal Drávaszabolcsnál ki, aztán Donji Miholjac - Nasice - Pozega - Nova Gradiska - Okucanji - Bosanska Gradiska - Banja Luka - Jajce - Bugojno - Mostar - Metkovic - tengerpart. Nézegettem a Sarajevo-n keresztüli lehetőséget. Alig van különbség km-ben a kettő között, viszont a Banja Luka-i irány sokkal tovább visz a hegyek között. És ez az, a látvány. Egyszerűen a legtöbb helyen még csak a megengedett sebességgel sem tudtam menni, annyit nézelődtem. Rendőrből sok volt, ránk sem hederítettek. Visszafelé benéztünk Makarska-ba és onnan megint a boszniai irányt választottuk Makarska - Arzano - Livno - Bugojno - Jajce - Banja Luka és a már említett út csak visszafelé. Ami meglepő, hogy így a magyar határtól 420 km Makarska. Idén ismét lesz Makarska és ismét Bosznia. Már mindenkinek ezt ajánlom, aki Brela-tól délre megy valahova a partra. Feljebb max a látvány miatt éri meg, mert az a rész már pályán jobban megközelíthető.