Callie Creative Commons License 2010.07.07 0 0 1214

mmormota

Nekem is van olyan érzésem, hogy részben valamiféle "szóhasználati kérdést" feszegetnek többen itt. Én ezekben nem szoktam dogmába beleállni, nyugodtan nevezzék máshogy, ne nyugalmi tömegnek, satöbbi.

Ami szerintem lényeges lehet ebből, az az, hogy c-nél nagyobb sebességű testek létezésének lehetőségét is "megtiltják" ilyesféle érvelésekkel, akár tachionokként, akár normális, c-nél kisebb sebeségről felgyorsuló testként. És roppant csodálkoznák, hogy ha kvantumtérelméleti okokból következne valamiféle valóságos tiltás. Hiszen ezek csak felhasználják háttérnek a Minkowski-téridő tulajdonságait, nem pedig meghatározzák azokat. A c korlát szerepe pedig a téridőszerkezet tulajdonsága, nem a n. részecskecsalád speciális vonása, akár szupeszimmetrikus a család, akár nem.

De mivel nem ismerem jól ezeket a részecskefizikai modelleket, azért kérdeztem rá, hogy érti az, aki beírta. Egy részecskepár kommutátorának tulajdonságaiból valamiféle általános szabályt levonni a teljes téridőre, ez furcsa és nonszensz gondolatnak tűnik nekem. Gyanítom, hogy összekevereik a kedvelt modelljüket (most éppen a SUSYsat) egyrészt a teljes relativitáselmélettel, másrészt a valósággal.

Gondolom, abban a modellben valóban kijön egy explicit tiltás a feltételezett részecskecsaládok tekintetében. Tehát nem csak az következik belőle, hogy mennyi a spinje a családtagoknak, hanem az is, hogy nem lehet a teljes energia negatív, a tömeg képzetes, mindig c-nél lassabban kelll haladniuk - a modellben.

De mi köze ennek ahhoz, hogy ha egy űrhajó megközelít egy forgó fekete lyukat, és bemegy arra a területre, ahol sérül a WEC és lehet az energiája negatív? Vagy, hogy egy megfelelelő reciprok tömegerő-jellegű erőtérben az Enterprise felgyorsul c fölé?

Úgy tűnik, gyakorlatilag semmi.

Azt talán mégse monhatják, hogy "az Enterprise-keltő operátorokra való felcserélési szabály szerint a kommutátor mindig pozitív, tehát nem lehet negatív energiája és nem gyorsulhat fel c fölé".

Előzmény: mmormota (1208)