unionjackrubber Creative Commons License 2010.07.06 0 0 6746

Természetesen Sidecar :)

Amíg lafan erőt gyűjt a kajákhoz, addig elmesélem, hogy a Sidecar ("oldalkocsi") első leírásai koktélrecept könyvekben 1922-ben jelentek meg. A koktélt állítólag az 1. világháború idején alkotta meg egy amerikai százados valami kis francia bisztróban, és azért nevezte el így, mert egy motorbicikli oldalkocsijában gyakran tett kiruccanásokat a környékre. Ilyen értelemben véve valóban "motoros" koktél, de úgy tudom, a koktélneveket csak ritkán szoktuk lefordítani.

Egyébként konyak/brandy, narancslikőr és citromlé az alapanyaga, 3:1:1 (eredetileg 1:1:1) arányban shakelve. A pohár száját cukrozni szokták, de érdekesség hogy ezt a szokást először csak 1934-ben említik a szakkönyvek.

Mr Jerry aki mesterien keveri ezt az italt Poppyéknak, megelőzte a korát :)

Ja és Miss Poppy azt állítja egyszer hogy Mr Jerry feltalált egy új koktélt, amt "guillotine"-nak nevezett el ("It knocks your head off.") Nem nyomoztam utána rendesen, de ilyen nevű koktél valóban létezik. Az adalékokban majd várnék pontosítást: 

4/5 rész Butterscotch Schnapps (a "butterscotch" magyar nevét bevallom, nem tudom: össszeolvasztott cukorból és vajból készült likőr),

a tetejére egy réteg Bailey's,

arra pedig egy réteg sűrű "After Shock" likőr, lehetőleg a piros, fahéjas változat.

Iszonyúan hangzik :)

Előzmény: NevemTeve (6743)