Nem szoktam leszedni, csak ha meg akarom enni. Míg zsenge, salátába bele lehet aprítani a sarjhagyma csomót.
Valahol a neten azt olvastam, hogy ha leszedik, nagyobb lesz a földben a fej, viszont ha rajta hagyják, jobban tárolható. Mivel nekünk már az egész kert tele van fokhagymával, plusz két ágyás a fajtagyűjtemény, nem annyira szempont, hogy rekord méretű fejek legyenek. A hosszú szárú gombócok viszont díszítik a kertet. Még szárazvirág kompozíciókba is felhasználható a bulbillicsokor (főleg, ha nagyok a hagymácskák, de advent koszorúra nem célszerű, tavaly rátettem, és jó fokhagymaszagú lett tőle a szoba).
Viszont ezeket a fajtákat föl kell szedni, míg van még valamennyi zöld levelük. Mire elszáradnak a levelek, lefoszlanak a hagymáról a buroklevelek és nem áll el a fej.
A hagymácskákat el lehet ültetni. Első évben csak egy kicsi gerezd nélküli hagyma lesz belőlük, következő évben újraültetve lesz belőle rendes gerezdes fokhagyma. A nagy sarjhagymájú fajtákból esetleg már első évben is lesz pár gerezdes fej, a nagyon apró hagymácskákból meg csak 2 év múlva. Eleinte ültetgettem ezeket is, mostanában már nem vacakolok vele. Csak akkor éri meg, ha valami új fajtából nem tudsz rendes hagymát szerezni.