Llg Creative Commons License 2010.06.25 0 0 1352
Kedves toloba!

Nos, elsőre egy kicsit elengedném magam: Sajnos azt kell, hogy mondjam mérhetetlenül buta vagy, és fogalmad sincs, hogy ezzel a marhasággal mit művelsz (te is).

Kezdjük az elején: pirotechnikus vagyok. Sőt próbálok ebben a szakmában boldogulni.

Pár pirotechnikai cég véleménye és tapasztalata (elég sokat telefonálgattam ma):

1. pest megyei cég: embereket adott és a tulajdonos/vezető saját maga teherautóval ment le a gátakra pakolni. Cserébe a vállalkozását olyanok teszik tönkre akik semmit vagy ennek talán töredékét tették meg. Nyilván jövőben soha nem fog segíteni. Megértem

2. békés megyei cég: immáron 4 tűzijátékát mondták vissza. pl. egy most vasárnapit (ugye engedélyeztetést megcsinálta nem kevés pénzért, a tűzijáték a teherautóban teljesen összekészítve). Ja, egyébként a most vasárnapi (szerződés ellenesen) lemondott tűzijátékot pályázati pénzből fizették volna. Igen a képviselő testület elköltötte azt a pénzt az árvízkárosultakra, amit csak akkor kapott volna meg, ha rendezvényszervezési számlát nyújt be. no comment. A cég jövő héten kezdi az alkalmazottakat elbocsájtani

3. budapesti cég: gazdaságilag a piaci átlaghoz képest erősebb, a tulajdonosok megtudják menteni a céget. 2-4 alkalmazott mehet (lakáshitel, gyerek stb).
Ja igen ez a cég is segített az árvízi védekezésben, sőt kp-t is akart felajánlani az árvíz károsultak megsegítésére. Most már nem fog.

4. vas megyei cég: a cég talán valamelyest az ipari átlag feletti forgalommal, szolid nyereséggel a nyilvános mérleg adatok szerint, viszont a tulajdonos egyéb üzleteiből (pl. külföldi cégéből) elég jól áll (nem kis munkával!). A facebookos kezdeményezőkről igen rossz véleménnyel (az én nyomdafestéket nem tűrő véleményemmel egyszintű vagy még annál is súlyosabb...). Úgy dönt, hogy felajánlja a budapesti 20-i tűzijátékot ingyen, hátha ezzel leállítja ezt az őrületet, ugyanis azt mindenki látja, hogy kb. a piro cégek fele össze fog omlani (ezek a cégek csak illetékben több 10milliót fizetnek be az államkaszába évente). Én egyébként nem feltétlenül értek egyet vele.

Megnyugtathatlak, hogy esetleg hiába vállalt el a vas megyei cég egy db tűzijátékot ingyen, attól még kb. 100-150 "petárda gyári munkás" fogja elveszteni a munkáját. Már régen nem a budapesti - vagy aug 20-i - tűzijátékról van szó.

vagyis az eredetileg 100millió ft-ért indított populista, demagóg mozgalom 1 hónapon belül csak a pirotechnikai iparon belül legalább 100 család megélhetését teszi tönkre.
Mire is elég az a 100milla? 5-10 ház újra építésére? vagyis 5-10 család megsegítéséért tönkre tesztek 100-150-et (és ez is kicsit demagóg jellegű, hisz az állás elvesztés nem egyenlő a ház elvesztéssel, de figyelembe véve az arányokat talán nem vészes)

Ja, ahol elmarad a tűzijáték ott nem nagyon lesz lacikonyhás, vagy ha lesz bizony délutánra megcsappan a bevétele, mert a tűzijáték nem tartja ott az embereket.

A tűzijáték haszna:

lehet utálni, lehet szeretni (én pl. pirotechnikus létemre utálom a petárdát, mert nincs látványa), de egy biztos: a budapesti rendezvény (tűzijátékkal, ami az egyik legfőbb vonzerő) a legalacsonyabb becslés szerint is 3-4milliárd forint bevételt generál (átlag becslés 10mrd, ráadásul ennek egy szép nagy része külföld). ha csak a 3mrd-dal számolok, annak is a vállalkozásoktól visszakapott származékos adó bevétele lazán meghaladja a komplett rendezvény költségét (tiszt avatásostul, körmenetestül stb.)
Vagyis az állam megspórol 100-200mft-ot a rendezvényen, viszont adón alsó hangon bukik 500 milliót. Így az államnak összességében 300millióval kevesebbje lesz bárminek a támogatására.
Jó ötlet volt.

És végül még pár jó ötlet, amire az állam "feleslegesen költ", lehet kezdeni a kampányt, még van rá idő, pl. az árvíz közvetett károsultjainak megsegítésére.

Forma-1: milliárdok
Sziget fesztivál: 100milliós nagyságrend
Meleg felvonulás rendőri védelme: 85 millió(!!!!!)
stb.

ui. Nem a segítéssel van a baj, hanem azzal, hogy ezt sikerült aránytalanul ráterhelni egy szűk kisebbségre, ráadásul még kárt is okozva
Előzmény: toloba (1320)