Helló!
Én is megkaptam ezt a felhívást az egyik haveromtól. De elgondolkodtam egy picit, mielőtt aláírtam, és nagyjából a következőket válaszoltam neki:
Szerinted az az igazi szolidaritás, ha egyik haverod lábát levágja a villamos, és erre te is levágatod a bal kisujjadat?
Belegondolt valaki abba, hogy ez a tűzijáték a nyár egyik legnagyobb látványossága Budapesten, és ha elmarad, akkor esetleg 10-20 ezer turista nem fog idejönni? Csak az angol főnököm példáját tudom felhozni: három napra lefoglalt egy szobát a Marriott-ban, de ha ugrik a tűzijáték, akkor ezt a foglalást simán törli. És nem ő lesz az egyetlen... Mennyi is lesz az így kieső ÁFA? A szállodák ilyenkor, ugye, nem normál áron adják ki a szobákat, hanem emelt tarifával, mint szilveszterkor, stb. ...
Nem fogunk így egy kicsit többet veszíteni a réven, mint az a kb. 200 millió, amit esetleg megspórolunk a vámon?
Szerintetek az USA-ban elmaradnának a július 4-i tűzijátékok bármilyen árvíz miatt? Vagy a franciáknál törölnék a július 14-i tűzijátékot hasonló esetben?
Nem az volna inkább a szolidaritás, ha elegendő segélyt küldenénk a pórul jártaknak, az állam odafigyelne rá, hogy a biztosítók ne tudjanak kibújni a kötelezettségeik alól, illetve jól picsán rúgnák azokat, akik az ártereken építkeztek?
De ha már mindenképpen akarunk valamilyen nagy együttérző show-t, akkor miért nem rendel el a kormány inkább nemzeti gyásznapot? Zászlók félárbocon, forgalom délben megáll egy percig, autók dudálnak, stb. Erre talán még a demagóg lelkek is megnyugodnának...
Egyébként felőlem nyugodtan elmaradhat a tűzijáték. Megint adunk majd a szarnak egy nagy pofont - szokásos magyar módon...