A málna szakszerű telepítéséről sokfele olvashatsz:
http://www.google.hu/webhp?rls=ig#rls=ig&hl=hu&source=hp&q=m%C3%A1lna+%C3%BCltet%C3%A9s&aq=2&aqi=g10&aql=&oq=m%C3%A1lna&gs_rfai=&fp=2a91cbb92699c907
Ilyenkor már nem lehet málnát ültetni, azt tavasszal vagy ősszel kell. De ha kellő méretű földlabdával ki tudod venni és áthelyezni azt bármikor lehet.
Én nem szoktam semmiféle talajelőkészítést csinálni, ások egy gödröt ahova lesz ültetve, ásóval jó mélyen körülszurkálom és minél nagyobb földlabdával kiveszem az átültetni kivánt málnát, beleteszem a gödörbe. Az a jó ha 5-6 cm-el mélyebbre kerül mint ahogy az előző helyén volt. Alaposan kitöltöm földdel a gödröt a földlabda körül és finoman megtaposom. Így lesz egy tányér a málna körül.Adok neki egy veder vizet és a tányért kitöltöm földdel. A tetejére még lehet teríteni szalmát vagy levágott füvet, hogy ne száradjon ki. Ha kicsi a növény vissza sem kell vágni, méteres vesszőt kb 40-50 cm-re érdemes visszavágni. Ha nem jön rá nagy aszály megmarad és jövő tavasszal beáshatsz vagy kapálhatsz mellé marhatrágyát.
Amúgy kapálógéppel szoktam kapálni a málna mellett, nem szabad csak 7-8 cm mélyen és nem szabad engedni szétterjedni a sort kb 40 cm-nél szélesebbre mert kezelhetetlen dzsungel lesz belőle. Amelyik nem jó helyen nőtt átülteted vagy kikapálod.
A málna között tavasszal egy hegyes betonvasdarabbal szoktam felszurkálni a földet 5-6 cm mélyen és kigyomlálni. Vigyázni kell az új hajtásokra mert azok lesznek a jövő évi termővesszők. Ősszel a letermett vesszőket tőből ki kell vágni.
Nekem lugas mellett van mint a szőlő, kötözöm és amikor felnőtt kb 2 m magasra levágom a tetejét hogy ne nőjön tovább.