CBNora Creative Commons License 2010.06.19 0 0 13316
Mi a kerti növényekhez Cuproxátot, Vegesolt és Nonitot használunk (nem pepecselek cukorral, csak a hagymához meg a káposztához kell, de azokat csak ritkán permetezem).
A cserepes növények kapnak Wuxalt.
Rovarölőt egyáltalán nem használok, a krumplibogarat leszedem. Egyszer vettem Novodort, de végül nem lett bevetve. Vártam a tömeges lárvakelésre, de közben mindig leszedtem, amit találtam, és aztán nem kellett.
Ez a termelés úgy működik, hogy nincs cseresznyénk, meggyünk, őszibarackunk, az így nem ment.
A veteményes elég bőségesen kap marhatrágyát vagy komposztot, a jól táplált, de nem túltáplált növények jobban bírják a gyűrődést. Ha itt-ott meg vannak kicsit rágva, nem baj.
A szomszédasszony próbálta a rézgálicot krumplibogár ellen, nem használt. Vett utána rovarölőt.
A növénytársításokban biztos van igazság, de nekem nem váltak be. A sárgarépa beárnyékolta a mellette növő hagymát, végül mind a kettő kukacos lett. A sarkantyúkát ellepték a bolhák, tetves is szokott lenni, de a mellette lévő növények olyanok voltak, mint máskor. A fokhagyma elburjánzott a szamóca között, nehéz volt úgy kiszedni, hogy a szamóca gyökere ne sérüljön. Most fokhagyma nélkül is ugyanolyan.
Egyébként úgy gondolom, hogy ha körültekintően használjuk a vegyszereket, úgy, hogy tudjuk, mi az a betegség, amit ki akarunk védeni, és csak azt fújjuk ki, ami arra tényleg használ, betartjuk az előírásokat, valószínűleg nem lesz bajunk. Bár hogy mi mivel hogyan adódik össze, nehéz biztosan tudni. A biogazdálkodásnak nem csak az a lényege, hogy mi egészségesek maradjunk, hanem hogy minél kevésbé tegyük tönkre a környezetünket. És szerintem érdekes és szórakoztató megfigyelni a természetet, melyik élőlény hogy hat a másikra és lehetőleg minél többfélét magunk köré gyűjteni. Viszont ehhez talán több idő kell, mint gyorsan permetezni, ha megjelenik valami kártevő.
Előzmény: Zsazsa60 (13315)