RESVERATROL
Néhány szőlőféle egy másik, rezveratrol nevű szívvédő anyagot is tartalmaz. Ez egy természetben is előforduló gombaölő, és úgy tűnik, hogy ez az egyik fő szívvédő vegyület a demrowi borkísérlet szerint. Rezveratrolt jelentős mennyiségben csak egy olyan szeszes italban találtak, amelynek egyébként semminemű jelentős áldásos hatása nincs, ez pedig a fehérbor. Ebből az anyagból nem találtak kimutatható mennyiséget sem a vörösborban, sem pedig a piros szőlőlében. A rezveratrolnak több jótékony hatása is lehet, mint amennyit megelőlegeztünk neki. Tehát a fehér szőlőfélék és a fehér szőlőlevek is rendelkezhetnek jótékony szívvédő hatással. Azonban ne hagyjuk ki a számításból a vörösbort és a kékszőlők mustját sem a rezveratrollal összefüggésben. Más kísérletek arra utalnak, hogy ezek is tartalmazzák ezt az egészséges vegyületet. Tekintsük át a rezveratrol jótékony hatásait, ahogy a 24. ábrán {Kép:24 – A szőlő rezveratrolja véd a szívbetegségtől} felsorakoznak! {Lábjegyzet:138 }, {Lábjegyzet:139 } Újabban megállapították, hogy a rezveratrol véd a ráktól, ahogy ezt egerekkel végzett kísérletek bizonyítják. {Lábjegyzet:140 }
Ez az információ mennyiben egyeztethető össze a francia paradoxonnal? A kutyakísérlet a vérlemezkéknek az alvadásra, csomósodásra gyakorolt hatását tekintve értékelte az eltéréseket, nem pedig koleszterinszintben jelentkező különbségeket vette számításba. A koleszterinszintben megmutatkozó különbségeknek nincs szerepük a véralvadást, rögképződést vizsgáló kísérletben.
Hanyag lennék, ha úgy zárnám le a szőlőfélék és szőlőlevek témáját, hogy ne sorolnék fel néhányat ennek az egyedülálló és ízletes táplálékcsoportnak a hatóanyagaiból. Annak illusztrálásául, hogy a szükséges tápanyagok milyen nagy bőségben vannak jelen a szőlőben és szőlőlében, tegyük fel, hogy kizárólag szőlőn kellene élnünk (amit nem javasolok), és eleget ennénk ahhoz, hogy fenntartsuk testsúlyunkat. Egy ilyen étrendben tápanyagok széles skáláját és mennyiségét találhatjuk, valamint a jellegzetes amerikai étrendből hiányzó sok anyag pótlását is megoldanánk. Ezt szemlélteti a 25. ábra {Kép:25 – A szőlő tápértéke}. {Lábjegyzet:141 }
Látjuk, hogy a szőlőben 15 tápanyag jelentős mennyiségben jelen van, miközben csak 5 százalék zsírt, igen kevés nátriumot tartalmaz, és egyáltalán nincs benne koleszterin. Figyeljük meg magas B-, C- és E-vitamin, valamint vas- és réztartalmát. Igen sok benne a kálium is, ami nátriumszegény étrenddel együtt csökkenti a vérnyomást. Sok benne a szelén is – egy olyan nyomelem, aminek rákvédő szerepe van.
Térjünk csak vissza a látszólagos ellentmondáshoz!
A bizonyítékoknak ez a nyomvonala visszavezet minket az éppen taglalt fő témánkhoz, nevezetesen a francia paradoxonhoz. A bizonyítékok arra utalnak, hogy az igen alacsony franciaországi szívbetegségarány nem csak az alkohollal függ össze. Ellentétben azzal, amire sok laikus hírmagyarázó burkoltan hivatkozik, nem a borban lévő alkohol az az összetevő, ami a jó hatást kifejti. Ahogy már láttuk, a borivásnak tulajdonított számos jó hatást a bor fő összetevőjének kellene tulajdonítani, mégpedig a szőlőnek.
Az alkoholtartalmú italok a szívet védő HDL-koleszterin-szintet megemelhetik azoknál az embereknél, akik szegényes étrenden élnek. A Tufts University étrenddel és táplálkozással foglalkozó egyik újabb kiadványa összefüggéseiben vizsgálja a kérdést: "Miközben az alkohol emeli a HDL-koleszterin-szintet, a testgyakorlás és a fogyás még jobban emeli!" {Lábjegyzet:142 } Az igazság az, hogy nincs senki, aki bebizonyította volna, hogy egy olyan személynek, aki egészséges életmódot folytat, bármennyire is a javára vált volna, hogy mértéktartóan iszik. Az alkoholtartalmú ital nem az egyetlen étkezési tényező, ami ígéretes módon növeli a HDL-koleszterint. A jó hatású szőlő és szőlőlé is növeli e lipoprotein mennyiségét olyan vegyületek útján, mint a rezveratrol. Továbbá senki sem feltételezi, hogy mindaz, ami megemeli a HDL-t, kívánatos. Például a szerves rovarirtók növelik a HDL-t, és mégsem ajánlja senki, hogy fogyasszunk rovarirtót a szív egészsége érdekében. Tudjuk, hogy káros hatásai messze felülmúlják hasznosságát.
Miért fogyasztanánk továbbra is olyan toxikus vegyszert, mint amilyen az alkohol, amikor nincs semmi bizonyíték arra, hogy a szívbetegség csökkenésében olyan hasznos, mint az egészséges életmód? Még a Tufts University különleges jelentése is (aminek a címe talán ez lehetne: Alkohol a szívre) emlékeztet néhány nagyobb, komolyabb problémára, melyeket már érintettünk. Idézik a legfrissebb harvardi adatokat, melyek azt mutatják, hogy még heti három ital is jelentősen növeli a mellrák esélyét. Majd ezt a beszédes összegzést olvashatjuk: "A kutatók szinte teljesen egyetértenek abban, hogy senkinek sem szabadna magasztalnia az alkoholt azért, mert elhárítja a szívbajt… Vannak sokkal biztonságosabb és általában sokkal egészségesebb módjai annak, hogy védjük a kardiovaszkuláris rendszert." {Lábjegyzet:143 }
Teljes cikk uo