Törölt nick Creative Commons License 2010.06.09 0 0 61
Aragorn és mindenki senkije a Lost-topikon belemerültek a sorozat kontra filmek témakörbe, gondoltam, a saját hozzáböfögésem inkább ide írom, ha már van egy külön sorozatos topikunk. :-)

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9119549
14724-től kezdődik

Hogy az örök sablonnal indítsak, két külön világról beszélünk. A sorozatok már felnőttek a filmek mellé, és pár szempontból verik is őket, de a (jó) filmeknek meg van egy hatalmas előnyük: az összeszedett forgatókönyv. Hogy a készítők már az első forgatási napon tudják, mi lesz a vége. Nincsenek felesleges üresjáratok, feleslegesen beleírt majd eltüntetett mellékszereplők, felkapott majd elejtett szálak. A filmek rövidebbek, ezáltal jóval kevesebb idő jut a szereplőkre, de a rövidséget pótolja, hogy van eleje, közepe, vége.

Szóval nem értek egyet azzal, hogy sorozat > film, mert sorozat = 13x40 vagy 24x 40 perc, film = 90-120 perc szórakozás. Egy sorozatnál túl sok feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy arra a pár, vagy akár száz résznyi szórakozásra később ne úgy tekintsek, hogy "hát legalább elütöttem valamivel az időt" (mert arra tényleg jók), hanem később jó szívvel ajánljam, és később hajlandó legyek újranézni.

A sorozatokkal az a nagy baj, hogy ha nem kábelesek, akkor máris agyon vannak cenzúrázva, ha kábelesek, akkor meg átesnek a ló másik oldalára. (Bár inkább essenek át, mi több, vigyék magukkal a nyerget is, minthogy minden életszerűséget kiirtsanak belőlük.) Ha minisorozat, akkor általában nem jut rá elegendő pénz, és ez messziről üvölt róla, ha nem minisorozat, akkor meg ki van szolgáltatva a nézettségnek és a csatorna igényeinek, aztán vagy száz évig tart és ellaposodik, vagy idő előtt lelövik. És még sorolhatnám.
Ezért kevés az olyan sorozat, amire azt mondom, hogy nemcsak jó volt nézni, jó újranézni, de még rossz szájízem sincs a sorsa miatt.

Skywalker mester összefoglalta, mi a gond:
de engem azért kiborít, h van egy rohadt érdekes téma, felizgat, utánamegyek, rákattanok, közösségek alakulnak, beszélgetek, aztán elkaszálják! és életem végéig nem tudom meg, mi is volt a sztori vége, ami miatt meg nekiálltam nézni! most ne mondd, h ezt nem lehet megérteni! :)

Igen, és ha önmagában nem elég jó az a sorozat (Firefly, Dark Angel), akkor a kasza után anyázás, kuka és a feledés homálya jön.

a másik meg az, amikor a siker miatt elkezd "leértékelődni" az egész és méltatlan lesz

Pontosan, ez a (jobb esetben) harmadik évad után bekövetkező értéktelenedés és rétestészta-effektus, aminek általában az a vége, hogy valaki könyörüljön már meg a lovon, és lője le. A Nip/Tuck és a Gilmore Girls nálam ebbe a kategóriába tartoznak. De például a Vészhelyzetet lehet, hogy a nyolcadik-kilencedik évadnál abbahagytam, és csak néha néztem bele, valamiért mégis úgy érzem, hogy az rendben volt.

Jelenleg csak a BSG-re és a Csengetett Mylordra tudom azt mondani, hogy minden klappol. Mármint vannak hibáik, de még időben befejezték őket, rendesen bántak a karakterekkel, és a végük is tetszett.
A Róma a második évad feléig szinte tökéletes, csak aztán a készítők megtudták, hogy nem lesz harmadik évad, és nagyon durván fel kellett gyorsítaniuk a történetet. Persze a finálé hatalmas (ilyen színészekkel? naná), és az egyik legnagyszerűbb sorozatnak tartom, amit valaha láttam, de attól még kilógott a lóláb.

A Firefly zseniálisan szórakoztató, de az ember szíve megszakad (jó, amennyire egy sorozatért szakadhat :-)) a kasza miatt. A Serenity meg csak félig-meddig tudta lezárni a történetet, és történt benne két olyan esemény, amit nem fogok megbocsátani neki. :-)
Dark Angel (sci-fi), Christy (kosztümös családi) dettó. Jó sztori, korai kasza, "most mi van?" érzés.

A most futó kedvencekre (Bones, Castle, TBBT) meg azért nem mondok semmit, mert még bőven lezülleszthetik őket.
A Lost pedig egy időre elvette a kedvem a high-concept sorozatoktól. Mint írtam, az öt évig tartó találgatás és haverkodás azért nagyon jó volt, de újranézni csak jóval később és erősen szelektálva fogom.

Összefoglalva, nincs az a sorozat, ami lenyomhatná az olyan kedvenceket, mint a Gyűrűk Ura, Star Wars, Aliens, Leon, Elizabeth, satöbbi, satöbbi. Ha egyáltalán hasonlítgatni kell, akkor azt mondom, hogy a BSG az nekem sorozatban, ami a GYU filmben. Illetve valahol a nagyonszentéskedvenc (persze nem hibátlan) GYU és a nagyonkedvencdeazérteléggéproblémás SW között van. A Rómát meg a kedvenc történelmi filmekkel állíthatom párba.