"„Ha valami nincs benne a Bibliában, akkor az vagy nem történt meg/nem igaz, vagy nem fontos, vagy később kiemelték, tehát (hatalmi) érdekeket szolgál. Szerinted melyik verzió igaz?”
Mikor mi. Ha benne van a Bibliában sem garancia a történetére, például az Egyiptomi fogságot a történelem nem igazolja, a kosárban vízre kerülő Mózes lopott történet egy jóval régebbi királytörténetből, az özönvíz az mese, Jeruzsálemet nem az úr angyala, hanem egy egyiptomi hadsereg mentette meg az Asszír királytól, és így tovább.
„Én csak abból tudok kiindulni, ami biztosan benne van, az pedig az, hogy a Teremtés jó.”
Ami persze tökéletesen lehet egy szövegromlás torz verziója is, hiszen leírásra csak évezredekkel kerül az első történet megfogalmazása után."
Ebben az esetben semmi értelmét nem látom a Bibliából kiindulni. Tökéletesen megbízhatatlan forrás, amit mindenki kénye-kedve szerint alakítgathat, értelmezhet. Inkább olvasom a Védákat:)
"Az pedig sehogy nem állja meg a helyét, hogy egy hamis bűnbeesés elméletnek kiindulópontjait itt határozd meg, mivel semmi nem mutat a teremtett világ leírásában az Édenkertben történtek alakulása közötti összefüggésre."
Miért kötne Isten mindent az orrodra?:) Értelmes ember látja az összefüggéseket.
"Tévedsz. Relatívan lehet beszélni nem önös dolgokról is. Például ha a gyermekednek ajándékot veszel, nem önös szempontból határozod meg mi lesz a jó ajándék, hanem a gyerek tetszéséhez viszonyítva. "
Dehogyis!Az alapján fogok ajándékot venni, hogy SZERINTEM ő minek fog örülni, SZERINTEM mi fog neki tetszeni!
A jó-rossz pedig egy ellentétpár, nem én találtam ki.
"Először is tökéletesen épeszű magyarázat, hogy a szöveg istene többes számban beszél önmagáról. Például az, hogy a szöveg Úristene nem az élő Isten, hanem az Édenkert projekt levezérlője, egy a sok isten közül."
Hát éppen ez az!Hogy ő nem az élő Isten, hanem egy projektgazda.Egy projektgazdáról elhiszem,hogy ismer jót és rosszat, de Istenről nem!Hol van az a Bibliában, amikor az élő Isten beszél arról, hogy ismer jót és rosszat????
Épp Te vezetted le, hogy az Ószövetség istene Jehova és ő nem egyenlő az élő Istennel!Akkor miért hivatkozol az ószövetség hataloméhes, ostoba istenére?Kit érdekel, hogy ő mit csinál és hogyan? Persze hogy ő osztályoz!De az élő Isten osztályoz e??
Tudsz olyan szövegrészt idézni a Bibliából, ahol az élő Isten nyilvánul meg és nem a projektgazdái, meg a hatalomisten?