Szia!
Amióta hallottam Fassang Laci hammondját zengetővel, és hwezredes orgonáját a gyári zengetőjével -amire később az én eredetileg három rugós zengetőm volt felszerelve- komoly hiányérzetem támadt. Mind a hangzás tartalmában, -és főleg ebben!- mind a zengetés terében, és idejében. Ez nem azt jelenti, hogy az én készülékem sokkal tovább zenget, hanem azt, hogy a zengetett hangnak nagyon nagy tere van, és a zengetett hangnak az elhalása végig ugyan azon a vastag hangon szól. A két-három több rugós zengetők a rugók rövidsége miatt erre tökéletesen alkalmatlanok szerintem. Amit Tehtube is említett a Hammond Hr-40-ben egy méteres rugók vannak. Qqbercitől meg azt tudtam meg, hogy nyolc ilyen egy méteres rugó! Sajnos fotót nem kaptam róla, ezért voltam saját kútfőmre hagyatkozni:-) Ezzel a zengetővel templomi hangzást lehet elérni egy kis szobában is. Ez volt az a hang, amit kerestem.
Én szerintem a citera húrként megfeszített pár tíz centis rugók gitárokhoz alkalmasak. Nem is fér el rajtuk mélyebb hang. Az én 2,55m-es rugómon elfér a 70Hz fél hullám hossza, és felharmonikusai, illetve a többi egyre rövidebb rugón a negyed, harmad, ötöd, stb. lambda hosszúságú hangok is. Ettől fehér zaj szerű zengése lesz az egésznek.
Egyébként már figyelem egy pár napja a ezt a zengetőt. Annyira érzékeny, hogy, ha a ház előtt elmegy egy autó, lengésbe kezdenek a rugók, és mindegyik más-más frekvencián. Lehet, hogy mégis csak szeizmológiai műszer lesz belőle?:-)
Végül is akkor derül ki, hogy jó, és tetszetős a hang, ha már elkészül a hozzá való meghajtó áramkör. Addig csak elméleteket lehet gyártani...