czedrus Creative Commons License 2010.06.07 0 0 2792
"Mindig, állandóan abba a keresztény hibába estek, hogy egyoldalúan csak a rossz oldaláról nézzétek az Édenkert történetének elemzését, amikor világosan ír a szöveg arról, hogy nem csak a rossz tudásának fája, hanem a JÓ ÉS A ROSSZ tudásának fája lett elültetve. Nem csak a gonosz, a rossz, a bűn tudásának fája, hanem az erény, a becsületesség, a jó tudásának fája is, aminek birtokba vételétől ugyanúgy óvta Ádámot az Úristen."

Nem tudom, miért gondolod, hogy azok közé tartozom, akik folyton ebbe a "keresztény" hibába esnek, amikor még csak keresztény sem vagyok , és éppen azt szajkózom már itt mióta, hogy maga a választási kényszer a probléma, az, hogy a dolgokat folyamatosan a saját szempontunkból értékeljük, jónak és rossznak, ahelyett, hogy megélnénk az abszolútumot vagy Abszolútumot. Nyilvánvaló (számomra), hogy a jót választani ugyanolyan eszetlenség, mint a rosszat, nem csak azért, mert a jó elkerülhetetlenül létrehozza a vele azonos mértékű rosszat (keleti tanokban a jó karma negatív következményei), hanem mert MAGA a választás a bűnbeesés pillanata. Mégcsak azt sem állítom, hogy a bűnbeesés rossz, mert az is Isten akarata, így csak a mi számunkra relatív rossz, mert mi szenvedünk tőle.
A bölcsesség pedig annyiban jelenthet vigaszt számunkra, hogy:
1. Tudjuk, reméljük, hogy előbb-utóbb a "rendszer" gondoskodik róla, hogy kikerüljünk belőle. Úgy értem a (szenvedő) teremtmény szerepből.
2. Úgy is érthetjük a bölcsességet, hogy annak segítségével átlátjuk a Teremtés törvényszerűségeit és kikerülünk annak kényszerű és állandó önismétlődéséből, de ez már inkább a buddhista terminológiáknak kedvezne, kikerülni a szamszárából meg ilyesmik:). Egyébként az az érdekes (szerintem:)), hogy ha rendelkeznénk ezzel a bölcsességgel, akkor akár újra és újra beleugorhatnánk ebbe az egészbe (tudván, hogy úgyis kikerülünk végül), mondjuk jobb lenne ezt úgy tenni, hogy bölcsek maradunk, de lehet, hogy a beleugrásnak kényszerű feltétele, hogy letegyük a bölcsességet, amíg nyakig benne vagyunk.Lehet, hogy bölcsességgel már semmi pláne nem volna benne:)
Előzmény: takarito (2785)