czedrus Creative Commons License 2010.06.06 0 0 2769
Én úgy látom, hogy a buddhizmus, mint út valóban rólam szól, de éppen arról, hogy hogyan tudom "magamat" elfelejteni, meghaladni, és hogy az utolsó lépést már nem az ember(i én) teszi meg. (Ha esetleg mégsincs szó ilyesmiről a buddhizmusban, akkor nem hinném, hogy valaha is buddhista leszek:)), Az ember el tud jutni egy végső pontig, úgymond elő tudja készíteni a terepet (pl. el tud jutni odáig,hogy évekig egy koanon "elmélkedik" (ez pont rossz szó, mert az elme sosem fogja megoldani a koant), de a koanra a megoldást nem ő fogja megadni, hanem valaki más:) A koan az utolsó kapaszkodó, amikor már semmi más nem maradt (persze közben eszik, iszik, alszik, ill. van aki egyebeket is tesz, a kötődés hiányában ez már nem lehet gond), és amikor sikerül ezt is elengedni, akkor "magától" történik valami.
Tulajdonképpen ez nem is lehet másképp, hiszen mi - ezen a szinten - azt érezzük rólunk szólónak és a saját cselekvésünknek, szándékunknak, ami az énünkből jön. Ami nem az énből jön, arról úgy érezzük, hogy valami transzcendens, ami "kívülről" szólít meg bennünket.
A buddhizmust és a hinduizmus bizonyos irányait is az a cél jellemzi sztem, hogy valahogy félre kell tudni tenni az Én-t, meg kell szüntetni, azokat az elburjánzásait, amit meg nem lehet, azt meg kell haladni (hagyni kell létezni, csak nem kell tőle függni).

Én a kereszténységet sem ismerem behatóan, így csak azt tudom róla is leírni, hogy én most hogy látom. Nagyon örvendek annak, hogy több embertől is hallom, hogy kereszténnyé az ember önerőből (Énből) nem válhat. De a gyakorlat sajnos nem ezt mutatja. Tele van a világ önjelölt és buzgó keresztényekkel (még ma is), akikről lerí, hogy nemhogy az énjüket nem tették félre, hanem a kereszténységet, Jézust használják a mindenféle eltorzult énszükségleteik kielégítésére.

Ez lehet, hogy hibás észrevétel, de én úgy látom, hogy a buddhizmusban egy komoly munka következményeképpen jöhet el egy olyan állapot, amelyben már meg tudjuk hallani azt, ami az énünkön túl van, míg a kereszténységben ez a meghallás volna a kezdete az útnak,amiből viszont az következik, hogy sok ember azt hiszi, hogy amit hallott az AZ, közben pedig nem az, hanem az énje.És ezt azért tévesztheti össze, mert nem áll semmilyen önismereti munka mögötte, mint a buddhistáknál.

Hát, lehet, hogy kettőnket köveznek meg virtuálisan ezek után:)

Az "és még én leszek én" tehát egész biztos, hogy nem fog megvalósulni:))) Lecsaphattad volna:)
Előzmény: selay (2768)