tr-teel Creative Commons License 2010.06.04 0 0 1252

Igen, nagyon jó az észrevétel. Részben már meg is válaszoltad a kérdésed :) Szerintem igazad van, a vallás azáltal, hogy elveszi a független gondolkozást az embertől (amint írtam lentebb), tulajdonképpen kicseréli az egyén lelkiismeretét egy csoport-lelkiismerettel, ezáltal gyerek szinten tartja őket. Még emlékszem milyen volt kicsi gyermeknek lenni, ha a szüleim valamire azt mondták, hogy jó akkor az jó volt előttem, józan érv nem hatott rám. Valahogy hasonló JT-val is. Egy időben a Szervezetet úgy nevezték a Tanúk, hogy "anya" - ez még a '80-as évek előtt volt, csak történelmi könyvekből olvastam róla. Ezt egyébként Kathleen Taylor: Brainwashing könyvében olvastam, hogy a csoportgondolkodás jellemző az ilyen "high-control" (szigorú irányítás?) csoportok között.

Másik tényező szerintem az lehet, hogy legtöbb Jehova Tanúja nem tudja logikusan alátámasztani a hitét. Tudja a fő tantételeket, tudja, hogy ott van valamelyik kiadványban a bizonyítás, de ha sarokba szorítják nem tudja megvédeni, ezért kitör. Ez annak köszönhető, hogy a bizonyítás a kiadványban a legtöbbjüknek lényegtelen, mivel az ŐT írja az úgy kell legyen.

Remek példa erre a jelenlegi változtatás az értelmezésben a "nemzedék"-re. A Máté 24:34-et felhasználva a "hű és értelmes rabszolga" igyekszik JT szemében a lehető minél közelebb hozni a világ végét, mivel 1914-ben kezdődtek az utolsó napok, már csak egy nemzedék kell elteljen. Nos az egy nemzedék már eltelt rég 1914 óta, úgyhogy mostanában folyamatosan újra van értelmezve mit is jelent a nemzedék. A legújabb értelmezés szerint egy nemzedék egy olyan csoport embert jelent, akik életük legalább egy részében együtt élnek egy másik csoport emberrel, vagyis olyanok, akik meglátták 1914-et együtt élnek legalább részben azokkal, akik meglátják a világ végét, és Jézus nyilvánvalóan ezt értette a "nemzedék" alatt. Itt van a pontos idézet, ŐT 2010 március 15., 10. oldal (jelenleg elérhető a hivatalos oldalról itt: http://download.jw.org/files/media_magazines/w_f-st_H_20100415.pdf

"Bár nem tudjuk pontosan, milyen hosszú ideig tart „ez a nemzedék”, azért tudunk néhány dolgot a „nemzedék” szóról, amit jó észben tartanunk: általában különböző korú személyekre utal, akik egy bizonyos időszak alatt legalább részben egy időben élnek; ez nem egy rendkívül hosszú időszak; és van vége (2Móz 1:6). Hogyan értsük hát Jézus szavait, melyeket a 'nemzedékről’ mondott? Nyilvánvalóan arra utalt, hogy azok a felkentek, akik látták a jel beteljesedésének kezdetét 1914-ben, legalább részben egy időben élnek azokkal a felkentekkel, akik látni fogják a nagy nyomorúság kezdetét. Ennek a nemzedéknek volt kezdete, és biztos, hogy lesz vége is."

Amit szeretnék mondani ezzel, hogy az ŐT egy ilyen furcsa értelmezést, amit sem a Biblia sem a szótárak nem támogatnak, beszúrta egy teljesen oda nem tartozó cikk közepébe (ami a Szent Szellemről beszél), csak úgy mellékesen. JT nagy többségének ez elég is, nem kell bizonyíték, ha az ŐT írta az úgy van.

Előzmény: Józsikácska3 (1250)