Józsikácska3 Creative Commons License 2010.06.04 0 0 1250

Nekem is lenne néhány kérdésem, ill. leírom az észrevételem, és írj rá valamit, hogy ez miért van.

Én azt vettem észre, hogy a legtöbb JT nagyon is szentimentálisan kezeli a hitét. Fogalmazzunk úgy, hogy kész hiszti rohamot kapni, ha valaki (külsős) kritizálni merészeli a JT-hitet. Valahogy úgy, mint egy óvodás gyermek, akinek a macija a mindene, és ha valaki „leszólja”, hogy nézd már, még szeme sincs, akkor összetörik a lelke. Látom, de nem értem, hogy hogy van az, hogy a JT-k nagyon nagy százaléka érzelmi szinten ilyen gyermekies szinten áll. Vajon az Őrtorony kényszeríti őket ebbe a lelki kiskorúságba? És ami a röhej, hogy még a férfiak is, képesek úgy dilizni, mint már elnézést a kifejezésért, mint egy hülye p1cs@. Épp ezért mondtam már többször is, hogy a JT alapvetően egy feminim, érzelmi jellegű vallás. Egyrészt eleve feminimmé teszi az ember természetét, másrészt a megfogalmazásának módja is jelentős mértékben az érzelemre hat. Ez megnyilvánul többek között a következőkben: jelentős érzelmi töltetűek a kiadványok, hiszen rendszeresen az észérvek helyett ilyen hazabeszélés folyik, hogy „ugye milyen jó érzés, hogy mi Jehova népe vagyunk?”, aztán a hivatkozás arra, hogy nálunk mindenki kedves, mosolygós emberek vagyunk, továbbá más egyházak vélt és valós bűneire (Vö. Lk 18:9-14), azzal a nyilvánvaló céllal, hogy jelezze, hogy „bezzeg mi”. Ebből egyenesen következik, hogy a JT kiadványok nagy százalékban nem intellektuális érvekkel igyekszik meggyőzni az olvasót, hanem identitásában érzelmileg megerősíteni.  Meg ez a „üldöznek, tehát igazunk van” típusú érvelés. Miért nem esik le nekik, hogy a JT-ket nem azért szokta nagyrészt megszólni az átlagpolgár, mert Jézus meg a Sátán így meg úgy, hanem mert az ilyen fanatikus embereket látja belőlük.

Egy hagyományos protestáns egy katolikussal vagy egy másmilyen protestánssal sokkal könnyebben tud érdemi vitát, párbeszédet folytatni egymással, mint egy JT egy bármilyen másfajta kereszténnyel. Kimaradnak a triumfalista kardcsörtetések, a kötelező körök az inkvizícióról meg a pedofilpapokról, és a vita sem arról szól, hogy milyenhülyevagy, hitehagyott, nem érted az igazságot, "már a farizeusok is" stb. Egy olyan JT-vel, aki inkább hasonlít egy magvadult lóhoz, mint egy párbeszédképes homo sapienshez, képtelenség érdemileg vitázni, ha megpróbálom akkor azon kapom magam, hogy szép lassan elkezd vörösödni a fejem, majd ha egy bizonyos idő után, kicsúszik egykét kellemetlen dolog az én számon is (elnézést, de én is emberből vagyok), akkor leüti a labdát, mintegy dzsókerként, hogy na, csúnyán beszéltél, tehát nincs is igazad, győztem. Ehh…

http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=4&aq_text=&aq_cre=&user_id=1080261&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9006490

Előzmény: tr-teel (1248)