segédnikk Creative Commons License 2010.06.04 0 0 105

"Szerencsés továbbjutás a selejtezőcsoportból (az utolsó meccsen idehaza már kikaptunk a hollandoktól, igaz, már nem volt tétje), aztán egy kirakateredmény (3:0) egy tét nélküli meccen a brazil B válogatott ellen"

Most nincs kedvem visszaböngészni, de úgy emlékszem, Európából elsőként jutottunk ki a vébére, világviszonylatban pedig 2.-ként Uruguay mögött, és az egyik neves francia sportlapnál vezettük a világranglistát... Nem a magyar szurkolók lázálma volt a világbajnoki esélyesség - számtalan külföldi játékos és szakember emlegette az arany várományosai között a magyarokat (Rácz, Beckenbauer stb.).

Csak pár odavetett félmondatban a megjegyzéseidre, még mindig emlékezetből. Rotterdamban úgy vertük a hollandokat, hogy 11-est hibáztunk (azt hiszem, Kardos rontotta el). Előtte '84-ben Isztambulban 0-6-ra náspágoltuk el a törököket, 3-0-ra Svájcot, idehaza 3-1-re, odakinn 0-3-ra Ausztriát - az utóbbi kettő vb-selejtező mérkőzés volt. Egy eléggé távoli góllal megvertük odakinn azt az NSZK-t, amelyet csak kínkeservesen tudtak Maradonáék lenyomni a döntőben... (Ezt a gólt most néztem meg a youtube-on, mivel, bevallom, azelőtt még sohasem láttam... Ez után a meccs után nyilatkozta Beckenbauer a magyar csapatról, hogy erősebb, mint az övék, bár lehet, hogy szerepet játszott ebben a szakmai féltékenység, mivel akkor a szakvezetésben még nem ő dirigált. Vitray pedig a brazil meccs közvetítésekor jegyezte meg, hogy Beckenbauer helyesen tippelt, amennyiben ők kettővel lépték le a dél-amerikaiakat, mi pedig 3-mal.)

Ami a Van Bastenék elleni pesti meccset illeti, a tudósítások szerint mi játszottunk jobban, de a hollandok rúgták az egyetlen gólt.

Igazán nem értem, hogyan juthat bárkinek is eszébe, hogy egy csapat, amely idegenben veri meg a következő évi vb-döntőst és a két évvel későbbi Eb-győztest (az utóbbiak a döntőben épp a Mihajlicsenko-féle SZU-val meccseltek), a hallatlan mázlin kívül esetleg másnak is köszönhesse a világbajnoki részvétel lehetőségét...

Előzmény: Galgadio (74)