Én erdélyi vagyok, vannak eltérések zónák között, a Facebookot az amerikaiaktól hallottam konkrétan megemlítve. Gondolom errefele nem annyira elterjedt, úgyhogy nem erőltetik. A közösségi oldalakkal kapcsolatban azt a tanácsot hallottam személy szerint, hogy egy "hű keresztény" ha már csinál egy ilyen oldalt, mindenképpen odaírja, hogy ő Jehova Tanúja.
A Facebook is, meg ez a fenti tanács is a "lelkiismereti kérdések" közé tartozik. Emiatt van a barátodnak FB kontja, nem szegül ellen az ŐT-nak. Csak amint említettem, ez kissé olyan mint a póker zseton: csak egy bizonyos mennyiségűt használhatsz el belőle mielőtt kezd megszorulni a helyzet.
Szemléltetésül ha egy JT rajta van a Facebookon, az nem gond, de ha rajta van a FB-n, és eljár a "világi" (azaz nem JT) barátokkal kikapcsolódni és néha több mint egy pohár szeszes italt iszik (anélkül hogy megrészegedne) és megnézte az Avatar filmet és szeret táncolni, akkor a hithű Jehova Tanúi szép lassan kezdik kerülni. Mindezek közül egyik sem tiltott önmagában, de az összbenyomás az lesz róla, hogy "rossz társaság, ami megront jó szokásokat". Emiatt néha klikkek alakulnak ki a gyülekezetben. Személyesen én amint említettem egy idős gyülekezetben voltam, amint valaki "legyengült" hamarosan kirekesztve találta magát, ami elkeseredéshez vezetett, majd otthagyta a gyülekezetet. 10 évem alatt ez többször is láttam személyesen megtörténni. A szomszédos gyülekezetekben meg láttam a klikkek kialakulását, fiatalok akik néha még bulikat is szerveztek.
Még ide tartozik az olyan "lelkiismereti kérdés" ami valójában törvény: ha olvastad Orwell 1984-ét tudod mi a duplagondol - ez jól leírja a helyzetet. Például Bulgáriában nemrég be akarták tiltani JT-it két fő okból: hogy nem mennek katonának és nem fogadnak el vért. Egyeztetések után a bulgár kormány kiegyezett, hogy nyújt alternatív katonai szolgálati lehetőséget, cserében Jehova Tanúi dokumentumában az szerepelt, hogy senkit sem közösítenek ki azért mert vért fogadott el. Nos, ilyen a duplagondol: a vérátömlesztés továbbra is kizáró tényező JT között, ha vért fogadsz el azt mondják ezzel a cselekedeteddel kizártad magad a gyülekezetből. Jogi okokból azt mondják ez személyes döntés, de JT tudják, hogy mi a "helyes" döntés.
Szervezeti szinten ha valaki kezd túlságosan eltávolodni a vének által elképzelt ideáltól (ez szintén változik gyülekezetenként, az alap közös) van egy elrendezés amit megjelölésnek neveznek. Ez lehet nyilvános, amikor az egész gyülekezet előtt bejelentik a neved, vagy privát, amikor csak a pletyka útján terjed :D A végső büntetés a kiközösítés, amikor egy Jehova Tanúja nem szabad egyáltalán beszéljen veled, még köszönni sem szabad. Ez önmagában valószínűleg több családot bontott szét, mint amennyi családot helyrehozott az egész vallás - igen, még az anya sem beszélhet a gyermekével. Van egy pár szigorúan szabályozott kivétel, például üzleti tárgyalás.
Kérdezted mennyire stabil a tagság. A tagság növekedése évről évre megjelenik valamelyik kiadványban. Nemrég elvégeztem egy statisztikát 98-tól máig. Összeadtam az alámerítkezők számát ez a 11 év alatt a 98-as átlaghírnökszámmal, kivontam belőle 1%-ot (átlag elhalálozás), majd kivontam a jelenlegi átlaghírnökszámot. Már nincsenek meg az értékek, csak emlékszem 11 év alatt több mint 1 millióan hiányoznak, az évi lemorzsolódás úgy 1% körül jött ki.
Hogy mik a törvények? Jehova Tanúi úgy nevezik a tanításuk mint az "Igazság". Hosszú elmélkedés után arra a következtetésre jutottam, hogy JT-nak egy igazság van: hogy az Őrtorony jelenleg tévedhetetlen. Ebből következik minden "törvény" - amit az Őrtorony ír, azt úgy kell követni, ha nem érted vagy nem értesz egyet akkor várj amíg Jehova kiigazítja, addig is kövesd. Ezért legfeljebb azt tudnám elmondani jelenleg mi az ami miatt kiközösítenek, mert ez folyamatosan változik. Nemrég még kiközösítettek ha vérfrakciót fogadtál el, ma már nem. A legfőbb törvény mindenképpen, hogy ne kételkedj Isten földi csatornájában, ami JT Vezető Testülete.