Sziasztok!
Rég nem voltam, de visszaolvastam. Ha ki tudok már menni a kertbe, megpróbálom én is megmutatni a kelbimbót, karfiolt, leveleskelt. Bár azt még ki se ritkítottam, olyan sűrűn áll, hogy csuda. Valmikor hétvégén lelegeltem egy csomó borsót, azóta meg egyáltalán nem híznak újak. A földiepreket a sárból kellett kiszedni, szinte nem is látszott, igazán érettek-e már, de úgy voltam vele, szedem, mert úgyis odarohad. Ennyi vizet már a mi homokunk se bír elnyelni. A telkünk elején van egy szűk hektárnyi rész, az bekerítetlen, tavaly végig száraz volt, de nádas. Nem is estünk neki, a náddal nem lehet bírni, azt mondják, meg nem is győztük. Idén totál víz alatt áll. Ha nem kezd el száradni, nem fogunk tudni kijárni a tanyából. (holnap veszek 10 liter tejet, kenyeret meg úgyis magam sütöm, éhen nem veszünk).
Nekem a mángoldok voltak a legtetvesebbek, aztán a babok. 3-4 csigát már én is találtam , szerencsére többet nem.
Nagyapám mióta eszemet tudom, méhészkedett, hordták a Mátrába a méheket, ha már Szeged környékén levirágzott az akác, mentek fel. Imádtuk a pergetést, a lépesméz rágicsálást, és tata mindig győzködött, hogy a méhcsípés nagyon egészséges. És mindig füstszagú volt és nádbugával füstölt... Ja, és most tudtam meg tőletek, hogy a selyemfűméz a vaddohányból van (amivel nyakig-dugig tele van a környékünk és nem győzöm kihúzgálni a veteményesemből). Amúgy meg valami isteni illatú a virága! Egyébként tavaly megfigyeltem, hogy az egész Alföld hihetetlenül tele van vaddohánnyal. Figyeltem, mert nem tudtam, mi az a szép és nagon illatos virág, és nagyon szerettem volna legalább egy tövet a kertembe (akkor még Pesten laktunk). Nna, minden kívánságom így teljesüljön, most aztán van több ezer is a telken, nem győzöm irtani... :-)
És egy kérdés: bár a kamasz fiaim jót poénkodnak vele (tavaly, mikor leköltöztünk, még fotózkodtak is velük), de ugye az itteni vadkendernek semmi köze az indiaihoz vagy "mittomén", amiből a "fű" van? Merthogy azzal is tele van a telek.
És ugye hogy az is számított a talajnak, hogy pl. tavaly sok tonnányi alma potyogott és rohadt bele a földbe? Merthogy most ott lett a veteményesem.
Andus, merre vagy Csongrádmegyében? Mert én Balástya és Szatymaz között. :-)