Én értem, hogy Te mire gondolsz és igazat adok Neked. De nem mindegy, hogy milyen összefüggésben szemléljük a dolgokat.
Először is kit értünk Isten alatt? Én katolikus szemmel vizsgálódom és arra az Istenre gondolok, akit Jézus hirdetett.
Ebből a szempontból csak két választási lehetősége van az embernek: Isten akarata szerint él vagy nem Isten akarata szerint él. Ezeken belül persze végtelen sok választási lehetőség van, hiszen változatos és sokszínű a világ.
A szabad akarattal kapcsolatban sem fogalmaztam akkor teljesen érthetően. Szerintem két különböző dologról beszélünk. Te a választás szabadságáról beszélsz itt a földi életben, hogy szabadon választhatunk e valamit vagy sem. Teljes mértékben igazad van, életkörülményeink nagymértékben meghatározzák életutunkat. De én a valós szabad akaratról beszélek, ami a földi életben lévő szabad választásaink felett áll és amit nem befolyásolnak az életkörülményeink.
Én azt mondom, hogy a valós szabad akarat azt jelenti, hogy Isten akarata szerint akarok e élni, ahogy Jézus hirdette vagy nem akarok Isten akarata szerint élni. Ezt a valós szabad akaratú választást bármilyen életkörülmények között meg tudom tenni, akár zöldséges, akár takarító, akár manager igazgató vagyok.
Az Isten elleni lázadást is rosszul fogalmaztam meg. Ezt úgy értettem, hogy Isten tökéletes és az ember soha nem lehet teljesen hasonló Istenhez. Ez tulajdonképpen nem is lázadás, mégcsak nem is feltétlenül bűn, hanem egy Isten és ember természetéből adódó különbség. Soha nem lehetünk olyan tökéletesek, mint Teremtőnk. De Isten természete, jelleme olyan, hogy csak a tökéletes tud megmaradni mellette. Nem azért, mert gonosz vagy bosszúálló, hanem mert ilyen tulajdonsággal bír. Ezért küldte el szeretetéből Jézust, aki hidat képez Isten és a teremtményei között, aki által már Isten közelébe tudunk menni.
Az utolsó bekezdésedben is igazat adok Neked, ezt is félreérthetően magyaráztam el. Természetesen a világ sokszínű és változatos. Sok milliárd ember élt már előttünk, most is él hét milliárd és még utánunk is élni fog sok milliárd. Minden egyes ember önálló személyiséggel, valós szabad akarattal, egyedi életúttal rendelkező teremtmény. Mindegyiknek megvan a valós szabad akarata, tehát tud választani, hogy Istennel vagy Isten nélkül akar e élni. Ezenfelül mindegyiküknek egyedi életútja van, életkörülményeiknek megfelelően, amiben mindig érvényre juttathatják ezt a valós szabad akaratot és milliárdnyi egyedi életút lesz belőle. Tehát nem egyetlen akarat van, hanem annyi akarat van, ahány teremtmény.
Egyetértek Veled mindenben, csak rosszul fogalmaztam meg az előzőekben.