Nyugi, konnyu belejonni egy ido utan, csak tudni kell, hol vannak a zonahatarok. London is zonas, a sok jegyfele meg azert van, hogy az se szivjon es vegyen feleslegesen dragabb berletet, aki mondjuk csak 1-2 zonat utazik.
En pl Villejuifben lakom de mivel a metro jar ide, nem fogok ezert tobbzonas berletet venni, annyit meger nekem hogy legyaloglok 10 percet a metroig...
Az RER meg elovarosi vonat (HEV), Défense kb olyan mintha itthon Solymarra utaznal pl, vagy Szentendrere, oda sem jo az alapberlet.
Semmi sem Parizs mar ami a Boulevard Périphérique-n (korgyuru) kivul esik, meg ha ossze is nott Parizzsal. Igy a St Oueni piac, vagy a Stade de France sem az.
Disney meg egyenesen 2 megyevel arrebb van (Seine et Marne), ami ugyan meg Ile de France regio, de kb 70-80 km Parizstol... Kb mintha a Velencei tora mennel le Pestrol.
Lenyeg a lenyeg: amig teheted, jarj metroval, a metro ugyanis akkor is 1 zonanak szamit, ha kimegy a kulvarosba, mig az RER ha mellette megy, akkor automatikusan zonat ugrik. Egyszer mentem dolgozni a Défense-be, egy magyar delegaciot fogadtunk, aminek resze volt, hogy bemutattak az ottani RATP platformot (RER allomas, iranyitofulke, stb.) Az 1-2 zonas berletemmel az RER kapujan en mar nem tudtam atmenni, igy az RATP-s engedett be a sajat kartyajaval, de a metroval siman ki tudtam menni odaig az alapberlettel is.
Szoval, ha csak a Défense-be mennel ki, akkor metrozz mindenkepp. Ja, es ha felszallsz az RER-re, akkor mindenkepp legyen nalad a jegy a kijaratnal is, ott ugyanis nemcsak beengedo, hanem kiengedokapu is van.