Rövid bemutatkozó, mielőtt válaszolnék egy pár hozzászólásra. Jehova Tanúja voltam (mondjuk gyakorlatilag most is az vagyok) 10 évig - többek között úttörő, meg kisegítőszolga-tanonc :D (ezt csak én nevezem úgy, gyakorlatilag kisegítő-szolga, csak nem hivatalosan, technikalitások miatt). Bizonyos személyes körülmények változása miatt az elmúlt évet azzal töltöttem, hogy alaposan tanulmányoztam a Bibliát, a Tanúk történelmét, a vallásokat általában, pszihológiát, evolucionizmust, és így tovább. Mostanra határozott meggyőződésemmé vált, hogy Jehova Tanúi hamis vallás, tanításai sok helyen ellentmondanak a Bibliának, és pszihológiai kényszert használnak a tagok benntartására (itt agymosást mondanék, csak ezt nagyon kevesen értenék meg, a sok félreinformálás miatt általában valami sci-fi dolgot képzelnek el - nem, csak egyszerű csoport-dinamika, kognitív-disszonancia, és hasonlók okos kihasználása).
Mivel nem értek egyet azzal, hogy a "Vezető Testület" Istent képviselné, minden régi "barátom" ejtett, a szociális életem közel nullára redukálódott (leszámítva az Internetet). Minden hithű Jehova Tanúja itt megállhat az olvasásban, igen, a legrosszabb bűnöző vagyok, a "hitehagyott" (kérnék ijesztő orgonahangot a háttérbe). A többieknek információként közlöm, hogy továbbra is olvasom a Bibliát, hiszek Istenben, és igyekszem erkölcsös életet élni - az egyedüli rossz befolyásom amitől félnek a Tanúk, hogy kétségeket ébresztek - nem Isten - hanem a vezetőik iránt.
Mindezt csak azért mondtam el, hogy egyértelmű legyen tudom miről beszélek, nem másodkézből, Internetről összeszedett információkat osztok meg, és állítom, hogy Jehova Tanúi nyugodtan nevezhető szektának.
Szóval: Devil23 - amit mondtál, én elhiszem, hogy mondhatták neked. Azért el tudom képzelni, hogy nem provokálatlanul mondhatták, a neved is utal ilyensmire, esetleg valami okkultista dolgot láthattak nálad, vagy mondtál te. Ilyensmit, hogy "éjszaka belém fog bújni a sátán és lebegni fogok a levegőben" - nem tanítja sehol a Szervezet, viszont az okkultizmust roppant negatív fényben állítja be, és az öregasszonyok könnyen összekapcsolják az ilyensmit a saját elképzeléseikkel, sokat tudnék mesélni milyen élénk leírásokat hallottam aktív Jehova Tanúitól az "ördöggel" való találkozásukról.
"valamelyik nap eljön az az nap, hogy megnyílik az emberek alatt a föld és az izzó pokol fog onnét előjönni" - Felipe (ha eljutottál idáig az olvasásban), itt az öregasszony szerintem nem a pokoltűzről beszélt, hanem Armageddonról. Többek között a "Jelenések nagyszerű csúcspontja közel" kiadványban, de sok másikban is Armageddon pontosan így van ábrázolva képekben: a Föld megnyílik, az emberek bezuhannak. A pokoltűz vagy az öregasszony élénk fantáziájából került elő hasonlatként, hogy olyan lesz, mintha maga a Pokol nyílna meg, vagy pedig Devil23 értelmezte Pokolként a Föld megnyílását, és hogy elnyeli a gonoszokat.
"Még olyan helyen is megjelennek, ahol elég eldugott a hely, s viszonylag kevés ember mozog." - a munka szervezve van, az egész település fel van térképezve, elosztva a gyülekezetek között, majd apró "területkártyákra" osztva szétosztva a hírnökök között. Ezt el kell ismerni, le a kalappal a hatékony szervezés előtt.
"veszélyesek is, tilos a vérátömlesztés, a szex, a zene, tánc" - Amit írtál az persze túlzás, a szex, zene, tánc nem tilos, viszont nagyon szabályozva van. A folyóiratok nagyon részletekbe menően tárgyalnak minden egyes témát. Csak példaként, már egy éve nem voltam a gyülekezetben, de más fórumokon olvastam konkrétan megemlítették az "Avatart" mint démonos filmet, vagy a "Facebookot" mint ami nem igaz keresztényeknek való. Ha valakit érdekel, részletekbe mehetek arról, hogy mit szabad, és mit nem, az élet abszolút minden területére kiterjednek ezek a tanácsok, szex, zene, tánc, de munkahely, olvasnivaló, tévé, mozi, étel, ital, tényleg minden. Sok ezek közül a tanácsok közül úgy van megemlítve, mint "lelkiismereti kérdés" ami nem tilos, hanem a lelkiismeretedre van bízva. De a gyakorlati helyzet az, hogy nem sok ilyen "lelkiismereti kérdést" szeghetsz meg mielőtt kezdenek gyenge szellemiségűnek tartani, a barátok kezdik kevésbé tartani a kapcsolatot veled, ha volt valami "kiváltságod" (így nevezik az ingyen munkát, amit a gyülekezetnek kell kifejteni) azt elveszíted - tudom, ez normális embernek áldásnak tűnhet, úgy büntetnek, hogy kevesebbet kell dolgozz :) viszont egy hithű Jehova Tanújának ez nagy megrázkódtatás. Nagyon gyakran hangsúlyozzák, hogy az, hogy valami nincs megtiltva, nem azt jelenti, hogy bölcs dolog megtenni, az igaz keresztény nem "táncol a korláton", hogy elmegy a végső határig amit még szabad, hanem a kellős közepén, jó távol a szélétől. Lefordítva ez azt jelenti ha sok "lelkiismereti kérdést" szegsz meg nem vagy hű keresztény.
"sok kapcsolatuk megromlott a családtagjaikkal ez miatt" - ez a legnagyobb fájdalmam. Barátokat még veszít az ember, kerül másik helyettük. Viszont a házasságom a válás szélén áll. Őszintén, talán a vallás nélkül sem lenne minden rendben, de meggyőződésem, hogy lenne alap megpróbálni javítani. Így a feleségem határozottan kijelentette, hogy nem jön velem nem Jehova Tanúi közé kikapcsolódni, mivel neki "magasabb erkölcsi irányadó mértékei" vannak. Én viszont ki vagyok tiltva Jehova Tanúi közül, egyedül azért a bűnömért, hogy nem hiszem, hogy Isten irányítaná a vezetőik. Otthon gyakorlatilag nincs beszédtéma, ő bele van merülve nyakig a vallásba, velem meg tilos arról beszélnie. Tudom mit mondanak a vegyes házasságról, és most azt is tudom, hogy hazugság, ha az egyik fél Jehova Tanúja a másik nem, hát jó esély van arra, hogy a házasság ne élje túl.
Végül válaszolva az eredeti kérdésre: a Királyság Szolgálat kiadvány (Jehova Tanúi belső kiadványa) és egyéb kiadványok pontos bemutatókat adnak különböző helyzetekre. Általában ezt a sémát követik: "Mit gondol ön a ...?" [Engedd válaszolni] "Ez érdekes gondolat, nézze meg ezt a kiadványt, pontosan erről beszél." Az Érveljünk az Írásokból kiadvány (szintén belső) részletesen tárgyalja, mit mondjanak ha valaki meg akarja szakítani a beszélgetést. Rengeteg eset van tárgyalva, többek között "Nekem van vallásom", "Erre nincs időm", "Ez nem érdekel", mindegyikre 2-3 lehetséges válasz. Az odaadó Jehova Tanúja (főleg az úttörők) tudja ezeket fejből. Amit akarok mondani ezzel, hogy Jehova Tanúit mint szervezetet nem érdeklik az emberek. Amit mondasz az nem érdekes, a bemutató csak átalakul, a végeredmény ugyanaz ha minden jól megy: hogy elfogadod a kiadványt/Bibliatanulmányozást. Amikor Jehova Tanújával beszélgetsz, gyakran nem párbeszéd folyik, csak egy gépies bemutató, valahogy hasonlóan az ELIZA nevű mesterséges intelligenciához. Ha nem tudod mi folyik, könnyen megtéveszthet, hogy egy érdekes beszélgetésbe csöppentél. Az egyének változhatnak, egyesek jobban törődnek az emberekkel, vannak akik nem követik ezeket a sémákat. De a Szervezet határozottan az erőszakos hozzáállást támogatja.