msmks
2010.05.28
|
|
0 0
29
|
a beszélgetés előzménye itt olvasható: " De fenntartom magamnak a jogot arra, hogy a korai művét tekintsem egyfajta hivatkozási alapnak, origónak." abból a szempontból biztosan hivatkozási alap, hogy ő maga is a Filozófiai vizsgálódásokban többször hivatkozik rá. :-) " Nemcsak a megkapó zsenialitása okán, hanem mert valamennyire hiszek még abban a romantikus tévképzetben, hogy az első, fiatalkori (vagy az első) mű(vek) a legőszintébbek, minden hibájuk ellenére is." valószínűleg őszinte, de ez az őszinteség takarhatja azt is, hogy bizonyos szempontokat nem vizsgált meg benne a szerző, és ez a hiányosság azután kiigazításra került a későbbi műben. ennek a két műnek az esetében egyenesen az a benyomásom, hogy a Wittgenstein által a Tractatus után megvizsgált szempontok korábbi álláspontjának tarthatatlanságára mutattak rá. persze ez csak egy laikus magánvéleménye. " Rám aztán minden mondható, csak az nem, hogy istenhívő lennék..." ezt természetesen tudom, nem is rád értettem, csak megjegyzésként tettem oda. |
|