Na mégegyszer:
Amikor leírtam, hogy ültetek, eltöprengtem, hogy lehet, vetés a pontos kifejezés? Köszi, hogy leírtad, mi mi pontosan, így jobban rögződik. 1,5 éve költöztünk falura, városi lány vagyok. Mindent piacon vettem, nem volt hol kertészkednem. Így kimaradt eddigi életemből az ültetés-vetés pontos használata, szégyenemre. Iskolában tanultuk tuti, de már nem emlékeztem rá...
Eső miatt sem tudtuk kiültetni a palántákat, meg a kerítés sem volt kész a kutyák ellen. Kamrában álltak addig, 1-2 hétig. Bár másnak is hasonlóan néznek ki a palántái, mint a mieink, de ők ki is ültették és esőt is kapott. Ha nem az öntözésben van a hiba, akkor hideg lehetett? Vagy kevés fényt kaptak? Egyébként a szomszéd néni és a vidéki barátaink is azt mondták, hogy szerintük száraz a levelük, ezért néznek így ki, és ezért locsolgattuk többet, mint heti 1x. Persze, eső után nem kaptak tőlünk is plusz folyadékot!
A borsó zacskóján az van, hogy májusban is lehet vetni, késői borsó. A kerítés hiánya miatt csúsztam el ennyire, meg persze az időjárás is beleszólt. De ahogy olvasom, sokan jártak rosszul a korai vetésekkel, elszomorító. Tavaly füvesítettünk, nincs fúrott kutunk, volt is komoly vízszámlánk. Idén meg kéretlenül is esik...
Ha aug-ban vetem el a borsót, akkor se kell beáztatni előtte egy kicsit? Hűvös időben kell majd elvetni, amikor nem süt annyira, de esetleg nem is esik sokat?
Az erős paprika vetésről: reggel azt hittem, szívrohamot kapok! Az egyik kutyánk él-hal a rosszalkodásért (a másik meg megy utána). Felborított 2 virágládát, kiszedte belőlük a virágokat, és a palántáim poharait is szépen megrágcsálta. Szörnyű!! Így már tuti később lesz csak palántám, mert vethetek újra magot...
Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy egy pohárba hány erős paprika magot tegyek? Vöröshagymánál is kell palántát nevelni? Ha igen, ott mennyi magot kell egy pohárba tenni?
Du. gyomlálás közben találtam pár tő paradicsomhoz hasonló zöldet a gaz között, kb ott, ahol a tavalyiak voltak. Lehet, hogy abból nőtt újra?? Ha igen, hoz termést is vagy dobjam ki?
Köszönöm a segítséget!