A FlashForward elsősorban SCI-FI, és utolsó sorban akciófilm.
A sci-fi célja a lehetséges jövőképek feltárása, elképzelt szituációk nem létező eszközökkel, dolgokkal, amelyek a tudomány mai állása szerint nem léteznek, nem hozhatók létre, csak fantasztikus elméletekben van nyomuk, ...
Reméltem, hogy a tévé-sorozat nem megy el az akció-irányba, mert akkor bizonyosan sablonokba fut, már így is elég sok került bele.
A sci-fi célja felhívni a figyelmet a jövőre, a veszélyekre, a lehetőségekre, a tennivalókra, felhívja a figyelmet arra, hogy elgondolkodjunk, hogy tanuljunk és nem utolsó sorban: toleránsak legyünk.
Wells, Asimov, Clarke, Lem, Douglas Adams, Nemere István és „ .... valahány név van a naptárba' ... ”, sok-sok író sok-sok fantáziálása a jövőről, a lehetséges jövőkről, elmélkedés a szub-atomi részecskék viselkedéséről, relativitásról, energiákról, a Kozmoszról, a Végtelenről, a mesterséges intelligenciáról, a párhuzamos, alternatív, tükör-, multi-dimenziókról, időutazásról, a Föld, a Naprendszer, a Galaxis felfedezéséről - filozofálás a tudatról, hogy kik vagyunk, mivé válhatunk - nekem ezt jelenti a tudományos fantasztikum világa.
A FlashForward című KÖNYV ennek nagyszerűen megfelel, sokkal békésebb, nyugodtabb, „filozófusabb”, mint a filmsorozat, amely az akció-jelleg csökkenése miatt veszítette el a nézettségét, mert nem vagyunk elegen, akik szeretjük az ilyen sorozatokat.
Ilyen módon ért véget pl. az „Odüsszeia - Odyssey 5” című sci-fi sorozat bármifajta magyarázat nélkül a 20. résszel, teis-tele megválaszolatlan kérdsésekkel....
A Star Trek, Star Wars, Stargate sikere után valószínűnek tartom, hogy a FlashForward azért ér véget, mert nincs benne „Star”. ;)
(Pedig a könyvben az is van, és ezzel be is fejeztem a könyv / tévésorozat összehasonlítását.)
OFF