Apellator Creative Commons License 2010.05.18 0 0 32

"Én viszont nem vásárolnék műtárgyat, régiséget írásos papír nélkül a saját biztonságom érdekében."

Nem vennél pár rugóért könyvet, vagy 10-100 rugóért szekrényt elektronikus ajánlat alapján licitálva, vagy bármilyen úton szóbeli szerződéssel? A legízlésesebb dolgok (pl. art deco) többségében most nem drágák - szerintem furcsán néznének, ha írásbeli szerződéssel kezdenél ott vacakolni.

Milliós nagyságrend más, de az a Vaterán is ritka. Többnyire historizáló eklektikus cuccokért kérnek hétszámjegyű összegeket, bár láttam már közel 1 millióért gyönyörű modern art deco-dolgozószobát a Vaterán.

"Ki tudja, honnan származik? Nem hamis, lopott-e? "

Ez inkább a nagyon régi (XX. századnál jóval régebbi) dolgoknál játszik. Az egy külön embertípus, amelyik ilyesmivel foglalkozik.

"Ha mégis lopott, és keresi a rendőrség, hogyan igazolom, hogy semmi közöm a bűncselekményhez?"

A Vaterán látszik, ha azon keresztül vetted. Amúgy minden más esetben tanúkkal. Egyébként ha normál használatra, saját szórakozásra vásárolsz régi dolgokat, akkor elenyésző a valószínűsége, hogy ilyennel találkozz. Persze aki mindenféle ókori tárgyakba vagy értékes festményekbe bonyolódik, az más.

Előzmény: Híd (28)