Törölt nick Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11860
A sárgabarack ha hirtelen romlik, akkor általában a monília a bűnös, vagy egyéb baktériumos eredetű ágelhalás. Keresd a mézgás, rákos sebeket, vágd ki az ép zöld részig kacorkéssel, fújd le a sebet rezes permettel (pl. Champion), és kend le Fagéllel. Ez így teljesen bio. Azután lehet ezt is ifjítani, a drasztikusan leromlott fák utolsó mentsvára. A lombozat nagy részével a beállt betegségek jó részét is eltávolítod. :)

Ja, el ne feledjem, az ideális az volna, ha metszéskor minden fa között hypóban fertőtlenítenéd a használt szerszámokat. Egy egyértelműen fertőzött farész eltávolítása után persze rögtön kell. Ez még teljesíthető. De az is ideális volna, ha minden sebfelületet és minden metszlapot bekennél Fagéllel, ez ilyen sok fa esetén kivitelezhetetlen, hacsak nincs kétszer annyi embered a metszésre... Ezért azt szokták ajánlani, hogy az 1,5-2 cm-nél nagyobb átmérőjű vágási felületeket kenjük be mindenképp, és metszés előtt és után sem árt permetezni kontakt gombaelleni készítménnyel. Előtte mindenképp, utána azért nem árt, hogy ne jusson fertőzés a sebbe.

Burgonyából már van lehetőség biót termeszteni olcsón, keress rá Google-ben a Sárpo Mira fajtára.
Előzmény: atandi (11858)