Ha sok ezer fa, akkor esetleg a profit reményében lehet idénymunkásokat is fogadni, valami mezőgazdász suliban érdeklődve... (Ki az, aki másodmagával nekiáll ekkorát metszeni? :D Szerintem senki, egyszerűen fizikai képtelenség, nem fér a tavaszba, ha még veteményezni is akarsz, akkor meg pláne.) A közepesen jó metszés is jobb, mint a semmilyen. De pl. szilvát és sárgabarackot termőkorban nem is feltétlen kell, elég csak ritkítani, akkor is jól tud teremni.
A gyomirtózástól nem kell félni, a lényege pl. a Medallon nevű szernek, hogy csak a zöld növényi részeken keresztül szívódik föl. Arra kell csak vigyázni a gyümölcsben, hogy ne menjen a levelekre - egy nagy tölcsért szoktak szerelni a permetezőfejre, ha nagyon poroz. A gyümölcsödben semmi vegyszer sem lesz.
De ne nagyon reménykedj, a jövő zenéje még, hogy igen drágán, de legalább eredményesen lehessen bio módon sokat is termelni. Mit gondolsz, miért ötször drágábbak a bio zöldségek/gyümölcsök? Mert hacsak nem valami ellenállóság eredménye a bióság, akkor a termés nagy része odaveszhet. Azért reménykedésre ad okot, hogy lőremutató kutatások folynak a ragadozó rovarok, más baktériumokat/gombákat elnyomó baktériumok és gombák irányában, de az ilyen technológiák drágák és sokszor csak kísérleti stádiumban, vagy még ott sem leledzenek. Addig is maradnak a pepecselős, félig-meddig hasznos régi módszerek, amik vagy beválnak éppen abban az évben és éppen abban a környezetben, vagy nem. Pl. ha a környéken van más gazda is, akinek vannak elhanyagolt fái vagy zöldségese, akkor meg vagy lőve.
Amúgy fiú
fiú vagyok. :)