Deryan Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11825
Na, én reggel óta még mindig a lekvárnál tartok.
szép az idő, sok mindent kellene csinálni....

A lekvár viszont nem hagy békén :)

Nos, én úgy ismerem, hogy a németek reggeliző asztaláról - de a kontinentálisnak nevezett szállodai reggeli asztalról sem maradhat el a lekvár vagy dzsem. Az angol panziók asztalán is ott volt mindig a jam valamilyen formában, amit a mi lekvárunk és dzsemünk keverékének érzékeltem.

A németeknél a lekvár = die Marmelade,
a dzsem = die Konfitüre.

A marmelada elnevezés spanyol eredetű szó, amit az angol és orosz nyelv is átvett. Aztán, hogy mi mindenből készitették, azt érdemes végig mazsolázni a Wikipediából a tanult nyelveken az esős napokon :) vagy télen, amikor a kerteket szabadságolni vagyunk kénytelenek.

A boltokban kimérve adott vegyes gyümölcsiz az én gyerekkoromban zsirpapirba csomagolva faládába érkezett a falu vegyes boltjába. Magam is láttam, mikor az idős sötétfejkendős boltos néni a pultra tette és kicsomagolta. (60-as évek táján lehetett, úgy emlékszem, hogy akkor még nem jártam iskolába vagy alsós lehettem).
Nosztalgiából lekváros buktához ezt kerestem egy tiszamenti faluban a 2000-es évek közepén. Volt szintén egy faládában tárolva, fóliás csomagolásban.... Az utóbbira már nem emlészem pontosan, mert siettem és nem figyeltem meg eléggé.

A gyerekkorom lekvárjáról azt mondták, hogy répából, cukorból és szinező anyagból készitik. A II. vh. idején a német katonák ilyet kaptak az elemózsiájukhoz. A nagynénik mesélgették a háborus élményeik során. Tőlük tudom, hogy ez volt a hitlerszalonna.
Aztán a történelem tanulása folytán is felmerült valahol, valamikor a hitlerszalonna a sztálingrádi csatával, a város kiéheztetésével kapcsolatosan.

Az orosz varényevel (варенье) kapcsolatosan a múlt évben volt egy nagy kalandom. A férjem lekvárt rendelt. Nagy csalódás, morgás és sértődés lett belőle, hogy nekem fogalmam sincs arról, hogy mi a lekvár, amikor nagy büszkén elé tettem a frissen főzött lekvárokat. -

dzsem - befőtt/lekvár

Végül egyik sem. Összerottyantott jó édes cukrott gyümölcsre vágyott.
Előzmény: tooommm0013 (11813)