atandi Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11644
Szép napot mindenkinek!

Tegnap már megírtam, de elszállt, attól meg az agyam szokott elszállni, olyankor képtelen vagyok újra lepötyögni…

Szóval: én ugyan szegedi voltam, de 8 év Pesten lakás után tavaly egy Szatymaz melletti tanyát vettünk, bő 4 hektár gyümölcsössel(főleg alma meg szilva). Ez a homokos talaj miatt érdekes csak. Elhanyagolt, 8 éve se metszés, se permet, se kaszálás, semmi, képzelhetitek. Egy ősdzsugel… El is határoztuk, ha már 8 éve bio”, akkor mi se vegyszerezünk. Tonnaszám rohadt el az alma a fák alatt, nem tudtunk vele mit csinálni, törtek le az ágak a súly alatt. Idén a szilvafák nem látszottak a virágtól, a cseresznyék sem. Az almavirágzásra azóta is hiába várok, ill. már nem is várok. Bebarnult bimbók, szreintem egy kiló almánk se lesz. Nem vettem észre különösebb fagyot a kritikus időben, viszont sok ágvégi levél be van pöndörödve, valami molyfélére gyanakszom. Lehet, hogy lekaszáltunk valami olyan hasznos gyomot alóla, ami távol tartotta a kártevőket? Vagy miért  pont az idén történt ez?

A csersznyéből alig van bekötött virág, de az tavaly se igen volt, legalábbis jun.15 után, mikor leköltöztünk. A szilvákat még nem is néztem, de ringló az bezzeg lesz.

No, tavasszal kivettünk 100 almafát, ott lett a veteményes. Belerotáltunk marhatrágyát, de szerintem keveset, így most minden palánta alá teszek egy kb. „merőkanálnyi” szottyos, régi, vizesített baromfitrágyát, amit tavaly az istállóféléből almoztunk ki. A semminél talán többet ér majd. Van egy 20 méter hosszú fóliám, benne paradicsom, paprika, kis retek, de már elég későn készült el a fólia, a retekkel, lehet, hogy megcsúsztam. Meglátjuk.A paradicsomot már bánom, hogy belül tettem, áll. Nem lesz olyan finom, mintha napon érne. DE jutott több féle kívülre is. Ha nem bánja senki, mutatok majd képet.

Kezdőként, amatőrként, 2-3 szakkönyvvel a hónom alatt próbálkozok ( szó szerint, a könyvek a talicskában), viszont szinte reggeltől estig ott kapirgálok, rendben tartom. Mit gondoltok, meg lehet úszni vegyszerek nélkül?? Nagyon jó lenne, de azért nem ürizek reggeltől estig, hogy mindenféle férgek jóllakjanak…

Aztán: ismeri valaki az áztatott csalánleveles permetezést? Hogy kell pontosan? Ér-e valamit?

Aztán: van valakinek képe uborka támrendszeréről? Hogy a jobb, földön futtatni, vagy állítva? Ha földön, mekkora helyközöket hagyjak?

Nekem csak a Beta nevű karfiolkelt ki, a másik nem (majd kinézem, mi volt).

Millió kérdésem lesz még, ha nem baj…