molgergo Creative Commons License 2010.05.04 0 0 112
Sziasztok, átolvastam a topic-ot, és kerestem más 'irodalmat' is a témában. Azt kutatom, hogy az elmúlt X ezer évben, a rómaiaktól kezdve :) SIKERÜLT-e valakinek valamilyen speciális alfajú olajfát kertben TARTÓSAN életben tartania, és méginkább termést beérlelnie! Udine mellett lakó olasz ismerősök simán termesztenek jó minőségű és nagy mennyiségű olivát, pedig az a rész nem sokkal melegebb, mint mondjuk Szeged. Azt is mondták, ami itt is elhangzott, hogy több száz ehető termést hozó alfaja van, ezek között van, ami bírja a nagyon hideget is. Arra gondoltam, hogy szerzek néhány hidegtűrő, igénytelenebb palántát, állítólag az Isztriai félszigeten szerezhető hidegtűrő, igénytelen, ősi fajta. Inkább a túl nedves és nem megfelelő talaj itthon a szűk keresztmetszet. Hátha lesz házi olajbogyóm! Ezért kell több fa, és a Balatonfelvidéken kiültetem őket. Az is igaz, amit itt már írtak, hogy a bolti zöld és a barna olajbogyó között csak annyi a különbség, hogy a barna az érettebb. Ha már zöldig eljutok, meg leszek elégedve!