Nekem a csoport mint kisebb egység (pl. azonos szakpárom egy időben felvettek) és az évfolyam mint nagyobb egység rémlik, az osztályt nem nagyon használtuk felsőoktatásban.
Évfolyamot is mondunk rá, mi ezzel a probléma ? Még a Bsc/Msc rendszer előtt jártam egyetemre, amikor még ténylegesen voltak évfolyamok. Indexemet ne töltsem fel ?
"A felsőévesek ugyebár attól urak az újoncok előtt, hogy mögöttük van néhány év kemény tanulmányi munka, helytállás stb."
Fura, de gólyatábort nem csak felsőévesek szervezték nálunk, hanem olyan is aki már harmadszorra bukott meg első osztályban, és negyedszerre kezdte újra az egyetemet.
"Mások meg azt írják, hogy a legnagyobb szívatók a másodidőszakosak, a "gumik" voltak, az öregek
addigra már kiégtek annyira, hogy nem dobta fel őket a kopaszok szívatása, inkább a centivágás
kötötte le őket, várva a leszerelést."
Saját tapasztalataimat próbáltam közzétenni. És emellett, ahány helyszín, annyiféle hagyonány. És nem szükséges hagyomány - követés volt a mérce. Valójában akadtak olyan másod-, és hatmad - időszakos katonák, akik valami rejtélyes okból nem követték a mintát. Mert - természetesen - ilyen is akadt. Ám a tapasztalat szerint ők voltak kisebbségben. Személy szerint, az esetemben igen sokat számított, hogy a korábbiakban, középiskolásként már kipróbálhattam a bentlakást, egy vidéki középiskola kollégiumában.
Jó előtanulmány, tzapasztalat - szerzésre szolgáló alkalom volt, ami átsegített, éppen az első időszakon.
Nem áll meg a párhuzam manapság. A felsőbb évfolyamok /öreg katonák letettek valamit az asztalra, végigcsináltak olyasmit, amihez keménytökűnek kellett lenni, vagy közben azzá lett, és ez jó.
Ami most megy, az csak óriásbőrbe bújt törpék pótcselekvés-halmaza.
" a friss öreg katonák egy jelentős része egy szempillantásnyi idő alatt feledte, hogy néhány hónap előtt még éppen ők voltak, akiket úgymond "szivattak" a dicső elődök.
És láss csodár(!)épp olyan lelkesen tették a friss újoncokkal azt, amit a korábbiak éppen velük műveltek."
Voltak olyan fekete rabszolgàk amerikàban akik miutàn felszabadultak rabszolgatarto lettek...némelyik még ismert hires is volt....
Mondjuk ma már az EFOTT sem a régi. 2015 óta megszűnt vándorfesztivál lenni, miután lehorgonyzott Velencén, és belesimult a hazai nagy nyári fesztiválok sorába.
Mások meg azt írják, hogy a legnagyobb szívatók a másodidőszakosak, a "gumik" voltak, az öregek addigra már kiégtek annyira, hogy nem dobta fel őket a kopaszok szívatása, inkább a centivágás kötötte le őket, várva a leszerelést.
Amúgy a selmeci hagyományokat őrző intézményeknél (Miskolc, Sopron, Székesfehérvár, Dunaújváros) létezik egy hierarchia, ami némileg összecseng a kopasz-gumi-öreg tagozódással: balek-kohlenbrenner-firma.
És láss csodár(!)épp olyan lelkesen tették a friss újoncokkal azt, amit a korábbiak éppen velük műveltek.
Továbbadott agresszió. Meg az a bizonyos zimbardói elmélet (bár magáról a börtönkísérlet azóta kiderült, hogy nem igazán sterilen zajlott).
Nem gólystáboros téma, csak éppen hajazott reá. Valamikor, réges - régen, még az átkosban (már nős, gyermekes apuka voltam és párommal és két kiskorú (10 és 8 éves gyerekünkkel) az Orfű - i tó melletti kemping - ben szálltunk meg. Amikor odaértünk még el is csodálkozhsttunk, mert szinte töküres volt a kemping, csupán egynéhány kósza holland és német család vendégeskedett rajtunk kívül. Akkor és ott
egy lakókocsiban szálltunk meg. Azután másnap jött a feketelees és értettük meg, hogy miért volt üres
és kihalt minden. Megérkeztek oda az egyetemisták és a főiskolások és kezdetét vette egy háromnapos EFOTT - nak nevezett össznépi banzáj - akció. Ha valaki látott, átélt már ilyet, az kb tudhatja és sejtheti,
hogy mégis mi és hogyan folyik le ezen három nap - két éjszaka alatt. Az általunk használt lakókocsit is körülvették az érkező egytemisták - főiskolások sátrai, de Közülük elég sokan éjszakáztak Isten szabad
ege alatt. Nem részletezném, a két kiskorú gyermekünket ezt követően tuladonképpen már nem kellett pótlólagos szexuális felvilágosításban részesíteni. Az okát nyilván sejthetitek. Maradandó élmény volt
annyi szent. Még párommal egyetemben, számunkra, frlnőttek számára is. Azóta, ha csak meghalljuk
ezt a szót (EFOTT), már úgy menekülünk, mintha aomvillanást észleltem volna s közelben.
Nem is értem a dolgot, de valahonnan nagyon ismerős ez a figura. Ja igen, eszembe jutott ! Az 1960 - as évek végén vonultam be az akkori seregbe. Ott működött ez a fajta mentalitás és az öreg katonák vitték
a prímet ebben a műfajban. Szórakoztak a "kopaszok"-kal az I. időszak végéig. Azután jött a következő újonc sorvány. ők kerültek sorra a vágóhídon és akik eleddig II. időszakosak voltak, azokból lettek az új "öreg katonák". És minő érdekes, ezek a friss öreg katonák egy jelentős része egy szempillantásnyi idő alatt feledte, hogy néhány hónap előtt még éppen ők voltak, akiket úgymond "szivattak" a dicső elődök.
És láss csodár(!)épp olyan lelkesen tették a friss újoncokkal azt, amit a korábbiak éppen velük műveltek. Szóval semmi új nincs a nap alatt. Az egész ügy azon múlik, hogy ki az akit a vélt (avagy valós) hatalom legapróbb fingnyi szelére, emberszabásuból állatszabásúvá vált és ki az, aki képes ember maradni. Volt közöttük ilyen is, olyan is. Ahogy a művelt német is szokta mondani : "Von Haus aus."
Általában így szokott lenni, az idősebbek szívatják a fiatalabb tanulókat és a beavatáson át kell esni aki jönnek. Vannak olyanok akik ezt élvezik, vagy visszaadják amit ők is kaptak.
"Jaj, már megint az egyetemistákra irigykedtek? Igen, szemetek mert fiatalok. Egyébként már jó pár éve lejárt lemez, nézzetek már szét, mindenhol aksigyárak, visszajött a munkáshatalom, lehet örülni."
-
Ez mi???
1. Egyetemisták hány évesek? Állítólag értelmiségi felnőtt emberek - egymást kínozzák szórakozásból, különösebb érdek nélkül. Aki kimarad, azt lenézik.
2. Hogy jön ide az akksigyár? Látványosra sikeredett a terelés.
Jaj, már megint az egyetemistákra irigykedtek? Igen, szemetek mert fiatalok. Egyébként már jó pár éve lejárt lemez, nézzetek már szét, mindenhol aksigyárak, visszajött a munkáshatalom, lehet örülni.