"Kb 10 éve voltam olasz idősebb ismerősöknél, akik csináltak olyan pizzát ami még az ő gyermekkorukban (50-es évek) volt jellemező, nem olyan mint manapság elterjedten. Meglepően puritán volt, talán kétféle feltét rajta"
Paradicsomszosz és egy kis reszelt sajt amit tettek rà régen....
A legtöbb népnek megvan a kenyérlepénye. Az én szívbéli szülőhelyemnek a langaló / langalló.
Nem tudom, az olaszoknál mi hogy volt, de a hétköznapi magyar háztartásokban kenyérsütés napján volt langalló az étel, mert a kenyérsütés nagyon nehéz és hosszadalmas munka volt. Nem volt idő, erő mellette még mást főzni. Kinyújtottak hát egy darab kenyértésztát lepényformára, aztán vagy megkenték valamivel, vagy nem, vagy tettek rá valamit, vagy nem, de megsütötték a kemencében. Sülés után is kenhették zsírral, vajjal, tejföllel. Ehették bármivel, ami volt otthon.
Igen valahogy így indult a karrierje, aztán lett kvázi mindenki/sokak számára elérhető olcsó és egyszerű "népi eledel".
Mára meg már ezer féle formát és tartalmat öltött.
Kb 10 éve voltam olasz idősebb ismerősöknél, akik csináltak olyan pizzát ami még az ő gyermekkorukban (50-es évek) volt jellemező, nem olyan mint manapság elterjedten. Meglepően puritán volt, talán kétféle feltét rajta, de ugyanakkor kifejezetten finom volt.
A valódi, eredeti pizza egyébként egész más mint itt mi legtöbbször eszünk. Régen arrafelé a szegények népi eledele volt eredetileg, csináltak egy tésztalapot, rászórták épp ami volt és akadt.
Nem vol 4 évszak meg ananász a föld túloldaláról vegyítve tonhallal, stb, Az egyik legpuritánabb parasztkaja volt eredetileg meg tésztatesztelésre használták. Hústermék nagyon ritkán fordult benne velő.
Kvázi a "modern pizza" óta változatos annyira, amennyire.
"viszont a vegetáriánus étrenden élő keletiek fűszerhasználati szokásai...khmmm."
nem csak a vegetáriánus életmódot folytatókra igaz, hanem a mindenevőkre is. Elég töményen és sokat fűszereznek valóban az európai jellegű konyhához képest - függetlenül a húsevéstől vagy hús nem evéstől.... Indiaiak is, Kínaiak is,, Akár csípős savanyú édes csirke meg mit tudom én mik vannak....
Bár én nem eszem ilyesmit, de nem hiszem, hogy ez befolyásolja.
Sokan azt mondják a húsételek is megfelelő adalékok - fűszerek, só stb - hatására érik el azt az ízt, amit kívánatosnak tartanak. Én ezt megítélni nem tudom, de nem hiszem, hogy a húsevés befolyásolná az ízérzetet akármilyen irányban is.
Van más ami viszont nagyon. Egy példát hagy hozzak magam részéről. A sót. Itt hazánkban és rengeteg helyen rendkívül sósan táplálkozunk. Én is tizenévig ezt kaptam. Majd ha nem is teljesen de egyik napról a másikra elhagytam a sót. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy kb negyedére csökkent a sófogyasztásom, második lépcsőben pedig szinte teljesen elhagytam, azóta valamennyit visszatért). Pl a makrobiotikus táplálkozás is ilyen elvű. Eleinte minden teljesen íztelen, jellegtelen volt, mintha füvet legelnék. Aztán pár hét alatt elkezdtek előjönni a valódi ízek (érzékenyebb lettem), nem a sóval mint ízfokozóval támogatottan. Ekkor kezdtem el megismerni igazából a valódi ízeket....
Annyiban igazad tud lenni, hogy a húsételek jellemzően jelentős mennyiségű sóval készülnek. Legyen az egy pác, felvágott,szalámi, nyershús nitrites pácos kezelése stb, mind tömény sós cucc. És így mint sós alapanyag más síkra helyezi az ízérzékelést.
Mert paradicsom íze van. Mára már ezek az egyen hibrid műtrágyás paradicsomok kaphatóak a legtöbb helyen. Ahogy mondják se íze, se bűze, a tápértéke meg.... hagyjuk.
Sajnos már ez van elterjedve, szép lassan hozzászokunk ehhez a semmilyen ízvilághoz (majd rakunk beléjük ízfokozókat....).
Aztán ha az ember otthon termeszt kicsit ( megfelelő magból) rájön, bizony vannak még rendes ízek is. Természetesen ez nem csak a paradicsomra igaz.
A "fillérekből" bitang nagy túlzás. Nyilván olcsóbb otthon készíteni, mint megvenni + legalább tudod, mi van benne. De az alapanyagot megvenni is iszonyat drága.
Ez megint nem igaz. A szója és pálma alapanyagokból készült termékek 80-90%-a állati takarmány célú, és elenyésző az ebből készül "vegán élelmiszerek" aránya. A vegánok nagyságrendileg 98%-a nem is fogyaszt ilyen alapanyagú termékeket (én sem).
De pl pálmazsírt és vonzatait kb mindenki tolja magába akár albán fagyizóban, akár az édességek meg millió más formában, mert tele van már minden vele. Azaz kb a mindenevők is.
A szója nem tudom miért egzotikum, itthon is megterem. Ilyen erővel a kukorica is az, mert úgy hoztuk be, meg pl. a paradicsomot is, meg ezer dolgot. Ha arra gondolsz, hogy kint emiatt - is - irtják az esőerdőket, ok, igazad van, csak éppen ezt állati takarmányozási céllal teszik.....