Keresés

Részletes keresés

Imnaga Creative Commons License 2024.10.24 0 0 110

"Kb 10 éve voltam olasz idősebb ismerősöknél, akik csináltak olyan pizzát ami még az ő gyermekkorukban (50-es évek) volt jellemező, nem olyan mint manapság elterjedten. Meglepően puritán volt, talán kétféle  feltét rajta"

 

Paradicsomszosz és egy kis reszelt sajt amit tettek rà régen....

Előzmény: umnyo (107)
Csilliviri Creative Commons License 2024.08.01 0 0 109

Csilliviri Creative Commons License 2024.07.29 0 1 108

A legtöbb népnek megvan a kenyérlepénye.
Az én szívbéli szülőhelyemnek a langaló / langalló.

Nem tudom, az olaszoknál mi hogy volt, de a hétköznapi magyar háztartásokban kenyérsütés napján volt langalló az étel, mert a kenyérsütés nagyon nehéz és hosszadalmas munka volt. Nem volt idő, erő mellette még mást főzni.
Kinyújtottak hát egy darab kenyértésztát lepényformára, aztán vagy megkenték valamivel, vagy nem, vagy tettek rá valamit, vagy nem, de megsütötték a kemencében.
Sülés után is kenhették zsírral, vajjal, tejföllel. Ehették bármivel, ami volt otthon.

 

Előzmény: umnyo (107)
umnyo Creative Commons License 2024.07.28 0 0 107

Igen valahogy így indult a karrierje, aztán lett kvázi mindenki/sokak számára elérhető olcsó és egyszerű "népi eledel".

 

Mára meg már ezer féle formát és tartalmat öltött.

 

Kb 10 éve voltam olasz idősebb ismerősöknél, akik csináltak olyan pizzát ami még az ő gyermekkorukban (50-es évek) volt jellemező, nem olyan mint manapság elterjedten. Meglepően puritán volt, talán kétféle  feltét rajta, de ugyanakkor kifejezetten finom volt.

Előzmény: Boarhunter (102)
umnyo Creative Commons License 2024.07.28 0 0 106

okok.

 

Mondjuk elég vékony a határ a kettő között azt hiszem, de nem vagyok konyhatündér.

Előzmény: Csilliviri (104)
Csilliviri Creative Commons License 2024.07.28 0 0 104

A képen nem pizza volt, hanem egy sima zöldséges kenyérlepény.

Előzmény: umnyo (100)
Csilliviri Creative Commons License 2024.07.28 0 0 103

Nagyon kevés fűszert használok.
Illetve fűszernövényeket igen, de azokat inkább salátának. Pl. friss bazsalikomlevelekkel nagyon finom a paradicsom.

Előzmény: umnyo (98)
Boarhunter Creative Commons License 2024.07.28 0 0 102

Én úgy olvastam, a kimaradt kenyértésztára rászórták ami a kezük ügyébe akadt.

Kérdés, mi az, hogy maradék kenyértészta? A kenyér nem sütőformában készült szóval passz...

Előzmény: umnyo (100)
Ingama Creative Commons License 2024.07.28 0 0 101

XVI Lajos azt szerette volna ha minden francia csalàd legalàbb egyszer egy héten ehessen egy csirkét...Persze ez lehetetlen volt....

Előzmény: umnyo (100)
umnyo Creative Commons License 2024.07.28 0 0 100

A valódi, eredeti pizza egyébként egész más mint itt mi legtöbbször eszünk. Régen arrafelé a szegények népi eledele volt eredetileg, csináltak egy tésztalapot, rászórták épp ami volt és akadt.

 

Nem vol 4 évszak meg ananász a föld túloldaláról vegyítve tonhallal, stb, Az egyik legpuritánabb parasztkaja volt eredetileg meg tésztatesztelésre használták. Hústermék nagyon ritkán fordult benne velő.

 

Kvázi a "modern pizza" óta változatos annyira, amennyire.

Előzmény: Boarhunter (89)
umnyo Creative Commons License 2024.07.28 0 0 99

"viszont a vegetáriánus étrenden élő keletiek fűszerhasználati szokásai...khmmm."

 

nem csak a vegetáriánus életmódot folytatókra igaz, hanem a mindenevőkre is. Elég töményen és sokat fűszereznek valóban az európai jellegű konyhához képest - függetlenül a húsevéstől vagy hús nem evéstől.... Indiaiak is, Kínaiak is,, Akár csípős savanyú édes csirke meg mit tudom én mik vannak....

Előzmény: Boarhunter (96)
umnyo Creative Commons License 2024.07.28 0 0 98

Bár én nem eszem ilyesmit, de nem hiszem, hogy ez befolyásolja.

 

Sokan azt mondják a húsételek is megfelelő adalékok - fűszerek, só stb - hatására érik el azt az ízt, amit kívánatosnak tartanak. Én ezt megítélni nem tudom, de nem hiszem, hogy a húsevés befolyásolná az ízérzetet akármilyen irányban is.

 

Van más ami viszont nagyon. Egy példát hagy hozzak magam részéről. A sót. Itt hazánkban és rengeteg helyen rendkívül sósan táplálkozunk. Én is tizenévig ezt kaptam. Majd ha nem is teljesen de egyik napról a másikra elhagytam a sót. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy kb negyedére csökkent a sófogyasztásom, második lépcsőben pedig szinte teljesen elhagytam, azóta valamennyit visszatért). Pl a makrobiotikus táplálkozás is ilyen elvű. Eleinte minden teljesen íztelen, jellegtelen volt, mintha füvet legelnék. Aztán pár hét alatt elkezdtek előjönni a valódi ízek (érzékenyebb lettem), nem a sóval mint ízfokozóval támogatottan. Ekkor kezdtem el megismerni igazából a valódi ízeket....

 

Annyiban igazad tud lenni, hogy a húsételek jellemzően jelentős mennyiségű sóval készülnek. Legyen az egy pác, felvágott,szalámi, nyershús nitrites pácos kezelése stb, mind tömény sós cucc. És így mint sós alapanyag más síkra helyezi az ízérzékelést.

 

De ez a só miatt lesz, nem a hús miatt.

Előzmény: Csilliviri (92)
Boarhunter Creative Commons License 2024.07.28 0 0 97

Te bajod...

Előzmény: Csilliviri (93)
Boarhunter Creative Commons License 2024.07.28 0 2 96

Szerintem ezzel most megkoronáztad az eddigi baromságaidat.

Semmi köze a húsevésnek az ízérzékeléshez.

Továbbmegyek, a jó húst nem is kell különösebben fűszerezni, viszont a vegetáriánus étrenden élő keletiek fűszerhasználati szokásai...khmmm.

És akkor még nem is beszéltem az állandóan kompenzáló, identitáskereső vegánokról.

Előzmény: Csilliviri (92)
Csilliviri Creative Commons License 2024.07.28 0 0 95

Csilliviri Creative Commons License 2024.07.28 0 0 94

Nem volt az. :)

Előzmény: Boarhunter (89)
Csilliviri Creative Commons License 2024.07.28 0 0 93

Parmezánt és szardellát nem eszem.

Előzmény: Boarhunter (88)
Csilliviri Creative Commons License 2024.07.28 0 0 92

Szerintem az ember eleve jobban érzi az ízeket, ha nem eszik húst.

Előzmény: umnyo (87)
Boarhunter Creative Commons License 2024.07.28 0 0 91

Az umami ezekben is benne van.

Csak a napfény nincs.

Amit a kertben leszedek, annak komplex íze van, a gázzal "érlelt" fóliasátrasnak csak sava. 

Előzmény: umnyo (90)
umnyo Creative Commons License 2024.07.28 0 0 90

Kivéve ezek a vízízű szarok amiket manapság paradicsomnak neveznek.

Előzmény: Boarhunter (88)
Boarhunter Creative Commons License 2024.07.28 0 0 89

Száraznak tűnik.

Előzmény: Csilliviri (85)
Boarhunter Creative Commons License 2024.07.28 0 0 88

A paradicsom önmagában is ízfokozó, miként a parmezán vagy a szardella.

Előzmény: umnyo (87)
umnyo Creative Commons License 2024.07.28 0 0 87

Mert paradicsom íze van. Mára már ezek az egyen hibrid műtrágyás paradicsomok kaphatóak a legtöbb helyen. Ahogy mondják se íze, se bűze, a tápértéke meg.... hagyjuk.

 

Sajnos már ez van elterjedve, szép lassan hozzászokunk ehhez a semmilyen ízvilághoz (majd rakunk beléjük ízfokozókat....).

 

Aztán ha az ember otthon termeszt kicsit ( megfelelő magból) rájön, bizony vannak még rendes ízek is. Természetesen ez nem csak a paradicsomra igaz.

Előzmény: Csilliviri (84)
umnyo Creative Commons License 2024.07.28 0 0 86

Kb mint minden alapanyag megy fel az áruk sajnos.gy

Előzmény: Csilliviri (83)
Csilliviri Creative Commons License 2024.07.27 0 0 85

Csilliviri Creative Commons License 2024.07.27 0 0 84

Most érik a saját paradicsomom.
Megfizethetetlen, olyan finom. :)

Előzmény: umnyo (77)
Csilliviri Creative Commons License 2024.07.27 0 0 83

A "fillérekből" bitang nagy túlzás.
Nyilván olcsóbb otthon készíteni, mint megvenni + legalább tudod, mi van benne. De az alapanyagot megvenni is iszonyat drága.

Előzmény: umnyo (75)
Csilliviri Creative Commons License 2024.07.27 0 0 82

Nyilván nem pálmaolajat, pálmarostot meg hasonlókat kéne enni vegánként.

Előzmény: OMGod (73)
umnyo Creative Commons License 2024.07.26 0 0 81

Helyesen

 

Nem csak pálma/kókusz alapú cuccok vannak, ezek inkább tejtermék jellegű "pótlóknál" cuccoknál vannak jelen, nem a húsoknál.

Előzmény: umnyo (76)
umnyo Creative Commons License 2024.07.26 0 0 80

Ez megint nem igaz. A szója és pálma alapanyagokból készült termékek 80-90%-a állati takarmány célú, és elenyésző az ebből készül "vegán élelmiszerek" aránya. A vegánok nagyságrendileg 98%-a nem is fogyaszt ilyen alapanyagú termékeket (én sem).

 

De pl pálmazsírt és vonzatait kb mindenki tolja magába akár albán fagyizóban, akár az édességek meg millió más formában, mert tele van már minden vele. Azaz kb a mindenevők is.

 

A szója nem tudom miért egzotikum, itthon is megterem. Ilyen erővel a kukorica is az, mert úgy hoztuk be, meg pl. a paradicsomot is, meg ezer dolgot. Ha arra gondolsz, hogy kint emiatt - is - irtják az esőerdőket, ok, igazad van, csak éppen ezt állati takarmányozási céllal teszik.....

Előzmény: OMGod (73)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!