Hogy milyen az ügyészség, arra ebből ne vonjál le nagy következtetést, és amúgy sem ez a téma, hanem a miniszteri felelősség. Ami szerinted nincs, szerintem meg vastagon ott van, amikor közvetlenül egy irányítása alatt lévő szervezetben létrejöhet egy üzemszerűen működő bűnszervezet. Nem arról van szó, hogy Aranka a pénzügyön megingott és utalványozott egy hamis számlát a férje részére, hanem huzamosabb időn keresztül folyt a visszaélés a Pénzügyminisztérium szervezetén belül az ottani tisztviselők részvételével.
2022. február 10-én délelőtt több mint egy tucatnyi ember gyűlt össze az SZTA, vagyis a Széchenyi Alapok nevű alapkezelő cég székhelyén, a cég Blaha Lujza térhez közeli irodájában.
Néhány nappal korábban ez a cég még közvetlenül a Pénzügyminisztérium alá tartozott, de 2022 februárjában a kormány döntése értelmében átkerült az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány tulajdonába.
Technikailag így az SZTA kikerült a kormányzati felügyelet alól, de azért a kötődés megmaradt. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Varga Mihály pénzügyminiszter lett, és az SZTA továbbra is olyan befektetési alapokat kezelt, amelyekbe nagyrészt a magyar állam tette be a pénzt. (Varga azóta távozott a kuratóriumból, stábja pedig most a Direkt36 kérdésére azt közölte, hogy a miniszternek nincs és nem is volt döntési jogköre tőkealapokkal kapcsolatban.)
Az lenne vállalhatatlan, ha olyan kézivezérelt, diktatúra rendőrség-ügyészség lenne nálunk, amilyennek évtizedek óta hazudjátok Magyarországot, mert akkor nem kapták volna el ezt a társulatot. Ha kiderül a disznóság, és elkapják a bűnösöket, akkor Vargának semmi oka a lemondásra.
Varga Juditot nem tudom minek hozod ide. A Mihályról beszélek, akinek minusztériumában vállalhatatlan dolgok történtek. De szerinted ez biztosan rendben van.
Meg a Varga Juditnak is, hogy nem független az ügyészség, és csak a balosokat meg az antifákat viszi el állandóan vezetőszáron, a minisztériumokban sosem kutakodik.
Bár Vargát talán a legnormálisabb arcnak gondoltam eddig az orbán-féle kormányban, az a véleményem, hogy emiatt az ügy miatt alaphangon le kéne (már le kellett volna) mondania.
A Direkt36-hoz is eljutott a vádirat, amely EU-s pályázatokat érintő csalássorozatot tár fel.
A dokumentum szerint egy a Nemzetgazdasági Minisztériumban majd jogutódjában, a Pénzügyminisztériumban dolgozó referens, K. Tamás és bűntársai az évek során több tucatnyi embert átfogó korrupciós hálózatot épített fel. Az ügyészség szerint a csalások egy részében érintett a Palkovics László köréhez tartozó Barta-Eke Gyula és egy korábbi helyettes államtitkár, Karsai Tamás is.
2022-ben 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre, akik a vádak szerint kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre.
Összesen 54 ember ellen emeltek vádat februárban. A 24.hu által megismert vádirat szerint az ügyészség pénzügyminisztériumi osztályvezetőket, főosztályvezető-helyetteseket, egy főosztályvezetőt és egy volt helyettes államtitkárt is börtönbe küldene.