Sziasztok!
Azt az esetet szeretném detektálni egy riasztás formájában, amikor egy ÉV relé leold, vagy ennél is pontosabban, amikor egy ÉV relé bemeneti feszültsége eltér a kimeneti feszültségtől (a fázison). Tehát amikor a bemenetén sincs feszültség, akkor nem kell riasztani.
Felhasználás magyarázata: az ÉV relé mögött egy bojler van, vezérelt áramon. Emiatt a bemenetén nem mindig van feszültség. Amikor viszont van, akkor nagyon is érdekel, ha a kimenetén nincs (azaz leoldott a relé), mert akkor nem fűt a bojler. Erről az állapotról szeretnék riasztást kapni.
A riasztás maga lehet egy megfelelően hangos hangjelzés, hogy a lakásban meghalljam, ha pl. a villanyóraszekrényben ez megszólal, de ha elég fejlett a riasztóeszköz, küldhet akár SMS-t vagy emailt is.
A projekt összköltségét szeretném 10.000 forint alatt tartani, de ha ez esetleg illúzió, akkor is érdekelnek a megoldási lehetőségek.
Ha esetleg valamiről nem adtam elég infót, kérem jelezzétek.
Köszönöm!
Köszi, ennek utána kell néz(et)nem, mert a leírás nekem nem mond eleget arról, hogyan tudnám használni.
Mindenkit megnyugtatok még egyszer, hogy nem célom az ÉV relé kicselezése/kiiktatása...nekem csak egy riasztás kell arról, hogy leoldott, ennyi, nem több.
A Legrand kínálatában van ilyen, fél modulos segédérintkező, vagy inkább állapotjelző. Kismegszakító, motorvédő, ÉV relé stb. mellé szerelhető, mechanikusan összekapcsolódik a gombjával. C-sínre kell pattintani.
OK. Akkor az iskolacsengő helyett 12 V-os piezo visító, egy kis tirisztor és 8 db ceruzaelem. Így garantáltan el van szigetelve a riasztó kör az erősáramtól.
2 db kis 230V-os relével elég egyszerű a megoldás. Egyik a bejövő, másik az ÉV utáni feszültségre kötve. Az elsőnek egy munka, az utáni relének egy nyugalmi érintkezőjén át akár egy 230V-os nagy iskolacsengőt is megtáplálhatsz.
A terv nem az volt, hogy átverjem magam az ÉV relé visszakapcsolásával. Ez egyébként a hiba fennállása esetén nem is lehetséges, nem lehet a relét visszakapcsolni, mert azonnal leold. A terv annyi volt, amit leírtam: hogy értesüljek erről az eseményről, aminek két célja van: szóljak valakinek, aki ért hozzá, hogy oldja meg a szivárgó áram problémáját, illetve hogy be tudjam kapcsolni a már most is rendelkezésemre álló alternatív melegvíz-előállító berendezésemet, ami egy kombi gázkazán.
Ennyi a projekt értelme. Lehet, hogy ez valakinek feleslegesnek tűnhet, számomra nem az, főleg ha értelmes költségszint mellett és biztonságosan megvalósítható.
Építgetni lehet :-) - Sőt, a mikrokontrollerhez WiFi modul is dukálna, hogy küldjön a telóra üzenetet ... (De az érem másik oldala, hogy ha agyoncsap valakit a fürdőszobában a villany, akkor abból gond lehet, hogy a HIBAOK JAVÍTÁSA helyett WiFi-s mikrokontroller fedezte az ÉV relét ... ;-) ).
Egyébként 2 db alacsOny áramú relével (1-1 morzeérintkezővel) össze lehet logikázni egy áramkört, ami riasztást ad ki, ha az ÉV-relé a kertvégi "fürdőházban" leoldott...
De glimm nélkül is megoldható, egy optocsatoló ledjével antiparalell kötött dióda+egy megfelelő előtét ellenállással mehet a glimm helyére, az optocsatoló tranzisztora meg gyújtja a tirisztort.
Még az sem lehetetlen, hogy létezik erre céleszköz is. pl. olyan optocsatoló amiben a tranzisztor helyett tirisztor van.
Qqberci glimmjét összetokozni egy fotoellenállással, az ellenállás változással begyújtani egy DC-re kötött tirisztort aminek az anódkörében ott a riasztó lámpa. Ez addig világít a glimm kialvása esetén is amíg ki nem kapcsolod.
Viszont lehet, hogy nem voltam elég precíz az eredeti kiírásban.
Ha csak egy lámpát kapcsolok be, az világítani fog akkor, amikor a relé leold. Viszont kialszik akkor, ha közben az ÉV relé bemenetéről eltűnik a feszültség. Utána már hiába jön vissza egy későbbi időpontban, a relé attól nyilván nem kapcsol vissza, tehát meleg vizem nem lesz (noha a lámpa világítani fog).
Olyan riasztás kellene, ami mindaddig fennáll, amíg kézzel le nem állítom. Teszem azt, reggel elmegyek otthonról, utána az EV relé leold, s amikor hazajövök, szeretném látni azt a riasztást, ami akkor keletkezett, amikor a relé leoldott. Mert ha közben lekapcsolják a vezérelt áramot, akkor a lámpa is kialszik.
Olyan ötletet kaptam máshol, hogy valahogyan tegyek erre az eseményre egy bistabil relét, ami bekapcsolja a riasztást (legyen ez egy lámpa vagy egy zümmer vagy bármi), ami mindaddig tartja a riasztást, amíg kézzel ki nem kapcsolom. De erre még kevésbé van ötletem.
Másik kitétel, hogy maga a riasztás ne a relé közelében történjen (mint pl. a grim lámpa esetében), mert akkor megint csak akkor értesülök a riasztásról, ha odamegyek és megnézem, hogy világít-e. Akkor meg már majdnem felesleges is a lámpa (nem teljesen, mert megspórolom a villanyóraszekrény kinyitását). De ha a grim lámpa vezetéke meghosszabbítható mondjuk 10 méterrel, hogy a lakásban világítson, akkor akár ez is működhet, de mint említettem, ez kevés lesz.
Szóval így. Elnézést, ha nem voltam elég pontos eredetileg.
Azt elfelejtettem mondani, hogy nem vagyok villanyszerelő, maximum egy hobbista "műszerész", aki tud forrasztani, illetve képes arra, hogy ne csapassa magát agyon a 220-szal.
Szóval ez a relé, amit ajánlottál nekem, így önmagában mélyvíz. Egy villanyszerelőnek gondolom rutin, igaz?