Az aranyember valóban okos volt, értett az üzlethez,de ölébe hullott a fiának (aki 2022 Ben meghalt)is sok minden általa.A többi gyereke is vallalkozó lett gondolom.
De szerintem,, arany bácsi ,,is jó családba született 1928 ban.Bar akkor nem engedték senkit túlzottan meggazdagodni.Ez a rendszerváltas után vált szokása.
Az állam aligha megy csődbe mert áfa jövedéki adó és még több tucat adó állandó bevételt jelent plusz a jegybank is vehet állampapírt végső esetben, lender of the last resort.
A 18%-ot a kereskedelmi bankok kapták a jegybanktól, ők a nagybefektetőknek, befektetési alapoknak 16-17%-al adták tovább. Eddig.
Meg szó van itt a 20 millió feletti magánbefektetőkről is, ez nyilván olyasmi, hogy egy bizonyos szint fölött a magánember VIP kategóriába esett a bankoknál, és neki különleges konstrukcióként felajánlottak ilyesmit.
De most az állam azt mondta, coki, álljon meg a menet, vegyétek inkább az én 11-13 százalékos állampapíromat, diszkont kincstárjegyemet, Matolcsy meg ezentúl már ne rajtam nyerészkedjen.
Az állampapírra írták itt, hogy jó, de az állam is csődbe mehet... Hát ja, meg az is lehet, hogy holnap nekünk ütközik egy aszteroida, és mid kihalunk.
A kormány éppen most tett lépéseket a nagybefektetők esetében abba az irányba, hogy megregulázza a Nemzeti Bankot, Matolcsyt, aki mostanában ügyesen átcsatornázta a saját irányába a befektetők pénzét, és elvett egy jókora bevételi forrást az államtól, az állampapíroktól.
Az állampapír a kockázatmentes hozam miatt jó, fontos szempont h vminek a tartása mennyi bevételt hoz, persze más értékálló tényező is van, akár a termőföld v tanya is jó lehet a lakóingatlan mellett.
Akkor miért nem váltod át, amikor épp jó az árfolyam Euróra?
amúgy ne hallgass az amatőrökre. Hosszútávon az arany is garantálja a forint devalválódása miatti veszteség kompenzálasat hiszen usd-ben van denominálva a világpiaci ár, tehát már közép, hosszútávon is tökéletes befektetés.
Vannak elektronikus fizetési eszközök, digitális jegybankpénz is lesz, az arany spekulatív, bányarészvényként és ETF-ként jóhet szóba, utóbbi esetben valódi arany áll mögötte, BlackRock és Vanguard alacsony spreaden kínálja árjegyzés mellett, a bávnál nem érdemes venni.
Meggyet és cseresznyét, szilvát már termeltem otthon. Az arany nagyon spekulatív eszköz, inkább akkor aranybánya részvény v amely cég befektetési aranyat önt. Az arany árfolyama a $-tól függ, sehol se fizetnek vele, a fizikai aranynál nagy a spread tehát vételi-eladási különbség. André Kostolányi szakértői érvelt az arany standard ellen, akadályozza a gazdaság fejlődését amelyhez a pénzmennyiség növelése kell hiszen nő a GDP azaz a termelés a tech fejlődés miatt.
A lényeg h az arany az árfolyama alapján nem igazán értékálló, bevételt nem termel a tartása.
Alulárazott részvény jó befektetés, OTP Richter ilyen, emellett olcsó ingatlan akár telek tanya termőföld bánya v erdő, emellett $ mert abból értékalapú részvények vehetők, bár az USA részvénypiac drága.
Ja, telek, tanya egy mobilházzal és kész lehet ott termelni a diót. Az állam azért marad fizetőképes mert állandó bevételei vannak, áfa jövedéki adó és még számos adótétel.
Az állampapír egy kölcsönt megtestesítő értékpapír. Államcsőd esetén az állam az állampapírok után nem fog tudni kamatot fizetni, és az is lehet, hogy a névértékének csak bizonyos részét, vagy semmit sem fizet vissza. Az állampapírba rakott pénzünk államcsőd esetén elveszik, örülhetünk, ha legalább valamennyit visszakapunk belőle."
Egyébként a fórum kissé félrement, mert én eredetileg arra lettem volna kíváncsi, hogy létezik-e olyan befektetési forma, ami nem ingatlan, nem tőzsde, nem bankbetét, nem állampapír, nem euró, nem dollár, nem arany...stb., hanem valamilyen "egyéb" befektetéssel mentené meg a pénzünket.... (pl. bármilyen vicces: wc papír volt az egyedüli ilyen ötlet), én erre lettem volna kíváncsi.
Anno (vagy 15 éve) Klapka György mondta: én veszek egy telket, diófákat ültetek rá, mert "abban van pénz". Nos, igaza lett, mert ma már a dió ára is az egekben van, a bejglihez meg ugye kell... okos ember volt, rengeteg jó ötlettel.
Ilyen ötlet kellene ezen a fórumon, mert akkor sokunknak lenne arra lehetősége, hogy megőrizzük a pénzünk értékét, és ne függjünk egy banktól, vagy brókerektől, vállalatoktól (részvények miatt)...stb.
"Bankbetét, államkötvény sem megfelelő, mert bármikor einstandolhatja az állam.."
.
Kormányok, vagy éppen rendszerek jöhetnek, mehetnek, azért a Magyar Állam létezik.
Az államkötvényen ugyanolyan állami garancia van, mint az állam fizetőeszközén.
Ha egy kormány odáig menne, hogy visszamondja a garanciát, attól még később, egy másik kormány, vagy egy másik rendszer idején az állam ezt visszacsinálhatja, vagy ha nem, perelhető.
Kivéve, ha egy ország teljesen bezárkózik, mint Észak-Korea, és nem törődik a nemzetközi rosszallással. De akkor az elvesztett pénz lesz a legkisebb gondja az embereknek.