milliárdos szakszervezeti vezetővel? a coc omlásához hozzájárult az állami irányítás alá vont szakszervezet. már a 70-es évek végén sem érdekelt senkit a dolgozók érdeke. na jó igaz, anno még szóltak ha volt üresedés, v. épp valahol hely a dolgozónak. bár nem a szakszervezet tette általában, hanem a szociális ember. ma hol, mikor van ilyen? manapság a leépítés a divat. igaz, nem kötelező dolgozni.
"társadalmi szolidaritás"
lehet "társadalmi szolidaritás" az alkalmazott bejelentésének elkerülése, v. a minimálbéren tartás? értem én a bevételhez igazodást, de akkor máshol a hiba. drága a munkaerő? akkor ne dolgozzunk?
mi lesz az anno bejelentés nélkül foglalkoztatottak nyugdíjával? ki a hibás a bejelentés elmulasztásában?
10-es
anno az aluljáróban sok "csöves" (persze nem voltak azok) kérte a bélást és kaptak. annyit kaptak, hogy az elég volt balatoni nyaralásaikhoz. jó, csinálták pár napig. ma a valódi hontalannak mennyien adnak?
Gondolod, hogy aki hajlamosabb az ad hoc adományozásra, az nagyobb valószínűséggel fogja támogatni az erős szakszervezetek rendszerét?
Az, hogy ha rászorulsz, akkor nekem szóljál, én meg majd eldöntöm, hogy kapsz-e adományt, az a társadalmi szolidaritásnak kábé az ellenkezője, szerintem.
A dolognak azt a részét még homály fedi, hogy a kérdés felvetője hogy zárta le az ügyet:
1. Odaadta az aprót és 10 Ft-ot fizetett a kártyáról.
vagy
2. Visszavette az aprót, és az egészet kártyáról fizette.
(A "kérésre sem adja vissza a bótos a visszajárót" (és egyéb nyugdíjasalázók) viszont tényleg megérne egy topikot. Hiszen az idő gyorsan száll és maholnap mi is.)
Ki tudta fizetni, de először apróval próbálta, és azt sérelmezi, hogy szerinte a sorban állóknak ki kellett volna találni, hogy pont tíz forint hiányzik, és kérés nélkül is fel kellett volna ajánlaniuk.
"Áldozunk most előttetek, Tiszteljük az ősi rendet, Hallgassátok könyörgésünk, Vigyázzátok nemzetségünk! Nap fénye világosságot, Hold fénye teljességet, Víz színe tisztaságot, Csillagok fényességet! Adjatok, adjatok, adjatok! Adjatok, adjatok, adjatok!"
Volt egy olyan brit tévésorozat is, hogy "Who Pays the Ferryman?", Ki fizeti a révészt? .
A hetvenes évek végén készült sorozatot nálunk a nyolcvanas években játszották a tévében.
Utána ugyanennek az alkotógárdának volt mégegy sorozata, az meg Norvégiában játszódott, ahová megérkezik egy brit nő, akire egy ismeretlen ráhagyta a vagyonát, és senki nem tudja, miért, a nő pedig elkezd nyomozni a ellenséges környezetben, hogy akkor ki is ő valójában?
"A megholtak szemére volt szokás 1-1 pénzdarabot tenni hogy csukva maradjanak"
.
Nyilván abból a szokásból alakulhatott át praktikusan, hogy a rómaiak a halott szájába tettek pénzérmét, az oboluszt, hogy az ki tudja fizetni a révészt, Kharónt, amikor a csónakjával átviszi a Sztüx folyón az alvilágba.
Ha azon az éjjelen egy erdőben kérnek tőled tíz forintot, vagy a villamoson a jegyedet, mindenképpen szólítsd őket öreganyádnak, és add oda nekik, nehogy bkv változtassanak.