Index cikk egy kicsit nagyon pontatlan volt ma:
"Súlyos balesetet szenvedtek ukrajnai menekültek Budapesten
Áthajtottak a piros lámpán, több autó összeütközött"
https://index.hu/belfold/2022/03/08/haboru-baleset-budapest-bah-csomopont-menekult-ukrajna-oroszorszag/
Hiszen a balesetet ők saját maguk okozták, amiben az a legszomorúbb, hogy ezzel magyarok életét veszélyzetették. Tisztában van ezzel vajon Orbán, mellesleg az ukránok ismerték a Kreszt(?), a magyar közlekedési szabályokat? Mert, ha nem, akkor milyen jogon vezethetnek autót magyar közutakon? Döbbenet minden szinten, nekem legalábbis. Helyesebben lenne menekülttáborokban elhelyezni őket, és azonnal közmunkára rakni őket.
Áruld már el,hogy mi a különleges ebben a balesetben. Benézte valaki a pirosat és csatt lett belőle. A többi csak egyéni haragból felkorbácsolt kombinálás.
Vsz arra gondol, hogy ha máskor karamboloz külföldi, az nem éri el azt a szintet, hogy a hírek közé kerüljön.
(Sorok között olvasva: megszűntek az embercsempészes karambolok. Persze ki bolond fizetne most embercsempésznek, amikor azt is mondhatja: "Ukrajnából jöttem".)
Azt hiszem, hogy az Index zsurnalisztája, és a főnöke komoly hibát követett el, a cikk címe félrevezető:
Súlyos balesetet szenvedtek ukrajnai menekültek Budapesten
Szerintem szenvedtek, helyett okoztak lett volna a helyes, ha én lettem volna a vezető, azt is írták volna! Csakhogy háború van! És a megtámadott oldal egyik állampolgára követte el. Ha egy orosz sofőr lett volna...
Erröl jut eszembe, törököknél van még egy speciális szabály, nem irott, de mindenki ez szerint vezet: annak van elsöbbsége, ahol a kocsi orra elörébb-beljebb van, ez az oka, hogy az amugy tulzsufolt Istambulban, kevés a baleset.
"araboknál rengeteg fontos közlekedési instrukciós tábla van, ami a nemzetközileg ismert tábláktól
eltér és kalligrafikus (arab) irással vannak rajt a közlekedési instrukciók."
Ha már itt tartunk (nekem ebből a műfajból Észak-Afrika van meg) ki ne feledjük az "Allah velem van,tehetek bármit, mert Ő megvéd minden bajtól" c. speciális honi gépjárművezetői "folklór - műsor" - t.
Nagyon könnyen lehet, hogy az ő szüleik, nagyszüleik is egykor így voltak ezzel. És nem tehettek arról,
hogy jó 100 év előtt néhány eszement minden tárgyi tudás nélkül, mondjuk puszta indulatból (mint pl. Clemenceau), vagy hányaveti közömbösségből (mint pl. Lloyd George) , vagy éppen tök tudatlanságból
(mint W.Wilson) úgy döntött, hogy egy ország 2/3-része és lakosságának több, mint 1/3 része holnaptól
már nem itt szüli a gyermekeit, nem itt éli a mindennapi életét.
araboknál rengeteg fontos közlekedési instrukcios tábla van, ami a nemzetközileg ismert tábláktol eltér és kalligrafikus (arab) irással vannak rajt a közlekedési instrukciok.
"Mondjuk én ezt az ellátmányt sem egészen értem, ha 1 napot sem dolgoztak itt."
Mondjuk, hogy könnyen lehet, hogy neked cseppet sem fog tetszeni, ami nemcsak a hsz.-od beidézett legutolsó mondatából, de a teljes tartalmából tükröződik, legalábbis számomra, de remélem, még más,
nem kevesek számára is.
Eszerint, a hsz.-odból olyasmi derül ki, hogy nemcsak olyan háborúnak, de ehhez képest még enyhébb lefolyású konfliktus helyzetnek sem lehettél átélő szemtanúja, hogy tényszerűen tudnád érzékelni az
olyan emberek helyzetét, akik ilyenből menekülnek, mert a puszta életüket kell menteni. Adja az Isten,
hogy sem neked, sem pedig bárkinek országunk polgárai közül ilyesmit kelljen megélnie. Próbáld ezt az
egészet ilyen szemüvegen keresztül nézni és megpróbálni beleélni magad az ő helyzetükbe. Talán kissé empatikusabb leszel azokhoz, akiknek "megadatott" az a balszerencse, hogy átélték ezt az állapotot.
Az egyik és talán nem elhanyagolható, hogy, ha el is olvassuk ezt a meglehetősen szűkszavú, újságírói előzetes beszámolót, abból egyáltalán nem derül ki minden olyan részlet, ami befolyásolhatta a baleset megtörténtét és ezzel nem mentegetni szeretném a vétkest, csak épp egy tényt rögzítenék. Azaz nem
biztos, hogy az esemény minden olyan részletét ismerjük, ami bármi ráhatással volt a megtörténtekre.
Nyilván lesz vizsgálat, amelynek eredménye ismeretében. ezt követően majd talán okosabbak lehetünk.
A másik dolog az elsőből és egy nagyon helytálló, idevaló, főként morálisan elfogadható és jól ismert forrásból származó tanításból (kijelentésből) vezethető le, amely úgy szól : "ne ítélj, hogy te magad seítéltethess" (legfőként egy puszta hírből kiindulva, amelynek minden részletét még nem ismerted meg).
Orbán: "mindenkit, akit Magyarország befogad, a magyarokkal azonos módon kezelnek, a magyar munkanélküliekhez hasonlóan három hónapig kapnak ellátmányt, de ahogy három hónap után a magyaroknak is el kell menni közmunkára vagy piaci munkára, úgy az ide érkező külföldiekkel sem lesz másképpen."
"Mindezzel együtt is el tudom képzelni, hogy a tudósítás szerint a balesetet okozó olyan lelkiállapotban
ült a volánnál, amely a baleset bekövetkezésének szempontjából nemigen tekinthető mindennaposnak- rutinszerűnek"
Ezt sem tartom kizártnak, de ha ilyen rossz a lelkiállapotuk, akkor inkább ne is vezessenk, vagy menjenek taxival, persze pénzért, én eddig egyszer sem kaptam ingyentaxit. Ha meg valami nem tetszik akkor tovább is lehet menni Nyugatra, nem kötelező ittmaradni, és elvenni az itt született magyaroktól a munkát/életet.