óra állításról kell dönteni. Persze ez nem fért bele a nemzeti konzultáció kérdéseibe.
Álmosak a gyerekek kezdődjön később a tanítás olvasható. Fáznak a hűvös hajnalon az emberek, aztán pedig hirtelen meleg, ez megvisel. Mindennek oka az egy órával korábbi kelés.
Az en mobilomon valaszthatok hogy melyik idozona szerint ebresszen, sot azt is hogy ne vegye figyelembe a teli nyari idoszamitast ebreszteskor. Kulonben is ebresztest csak kora reggeli utazaskor allitok be havonta egyszer ketszer, kulonben meg termeszetes modon ebredek, ehhez persze megfelelo munkahelyet kell valasztani.
"De egyébként a munkaidő is kezdődhetne télen egy órával később."
Ezt kimondani könnyű, a megvalósítása viszont szinte biztos, hogy lehetetlen. Bankok, kormányhivatalok, ügyintéző helyek, boltok, stb. mindenhol 5-7 havonta cseréljék a feliratokat, írják ki a hivatali/nyitvatartási időket, ez lehetetlen és nem is elvárható.
Nem azért álmosak (ahogy én sem, mi sem), mert később világosodik, hanem mert későn aludtak el. Az időbeosztásunkat nem ez határozza meg.
9-kor már egész évben (talán pár napot leszámítva a nyári szünetben) sötét van a gyerekek általában 7 körül kelnek, rosszabb esetben mondjuk 6-kor, az is 9 óra. Ez elég kell legyen az alvásra, innentől csak az rövidíti le, ha gyerek este sötétben még fel van.
Baromság a gyerekeket reggel nyolcra járatni. De egyébként a munkaidő is kezdődhetne télen egy órával később. És akkor nem az órát kell tekergetni, hanem akit érint az örül.
Primitiv lorugas elleni megoldas, az embwrfija nem allitja at az ebresztoorajat, igy csak egy oraval tobbet boklaszhat reggel otthon az egyik felevben, apontos idot meg mutatja a mobilja.
Az állandó nyárit annyiban el tudnám fogadni, hogy akkor is meglenne a fokozatosság abban, hogy mikor világosodik és sötétedik, nem lenne évente két "lórúgás".
Igen, van előnye-hátránya mindkettőnek, és így igaz, ahogy írod, hogy valaki mindenképpen rosszul jár. Szerintem, mi, a télipártiak fogunk :), én úgy érzékelem, hogy a nyárit többen szeretnék! De tényleg nem lehet haragudnunk egymásra, egyszerűen nem vagyunk egyformák.
Én teljesen úgy vagyok mindennel, mint te! :) Olyan jó alukálni, és úgy kelni, ébredni, hogy javában süt a napocska!
Viszont a szervezetnek szüksége van az egészséges alvásra, ahhoz pedig a sötétre! Mégpedig az esti órákban, hogy éjfél előtt már álmosodjunk és aludni tudjunk. A nyári időszámítás ebbe ront bele, de nagyon! Nyáron azzal, hogy már éjfél van, de még nem bírtunk elaludni (a sokáig tartó világos, + hozzá a meleg miatt), télen meg a túl hosszú sötét reggelekkel, amikor már fény kellene a szervezetnek.
Nagyon sokféle munka van, és nagyon sok embernek már 3 óra, fél négy, négykor kelni kell, ötkor, hatkor már dolgozik.
Én negyed hatkor kelek, és télen még a téli időszámítás ellenére is azt érzem, hogy nagyon fáradt vagyok, sötét van, és még úgy aludnék, de hogy ugyanezt télen még egy órával korábban, nyári időszámítás szerint kell tenni, hát, én "belehalok"... :( Nyilván nem, de nagyon-nagyon tartok tőle. :(
"Hogy nyáron meg téli időszámítással korábban világosodna? Nem zavarna, tudok én úgy is aludni, ha megtehetem. :)"
Ez nem gond, nekem az esti világos hiányozna. Igaz én nem a TV előtt ülök esténként. Illetve télen is jobban elviselném a későbbi világosodást, mint azt hogy délután korábban van sötét. Ha melóban vagyok kevésbé zavar a sötét, mint szabadidőmben.
Az világossá vált itt ezen az egy topikon is, hogy nagyon nem egyszerű ezt eldönteni, egyedi igények vannak, nem lehet mindenkinek megfelelni. Sőt, ha népszavazásra bocsájtanák, akkor egál körüli eredmény születne, vagyis az emberek közel fele "rosszul járna".
Nekem a téli időszámítás annyira nem tetszik, hogy akkor inkább maradnék az óraállítgatásnál.
Télen így is úgy is az ébrenléti időszakunkra esik a világos, ezért csak azon lehet vitázni, hogy kinek melyik az értékesebb a reggeli, vagy a délutáni világos. Nyáron viszont a téli időszámítással további 1 világos óra kicsúszik az ébrenléti időszakunkból.
De például reggel 8-ra már sokan mennek dolgozni meg iskolába. Ha a nyári időszámítást fixálnák, mehetnének hideg télen sötétben vagy épphogy pirkadatkor, pláne, ha más településről járnak be.
Hogy nyáron meg téli időszámítással korábban világosodna? Nem zavarna, tudok én úgy is aludni, ha megtehetem. :)
Azert nagyon kellemes ha az ember este hat helyett hetig lebecolhat a strandon. Es a reggel 4-5 kozotti vilagossagot nincs varosi aki kihasznalna az ejszakai buszsoforoket kiveve.