Keresés

Részletes keresés

pici mici a pók Creative Commons License 2021.11.03 0 0 30

Jönnek a békés célú orosz–magyar űrmissziós projektek, köztük egy olyan, amit Trabantnak hívnak

https://telex.hu/kulfold/2021/11/03/vilagur-kutatas-magyarorszag-oroszorszag-urmisszio

pk1 Creative Commons License 2021.08.24 0 0 29

VISSZATÉRT A FÖLDRE A MAGYAR HOLDRAKÉTA

Beszélgetés a két utassal

1- Örülök, hogy e nagyszerű teljesítmény után itt üdvözölhetem, a kelenföldi állomás föllobo­gózott restijében.

- Én is örülök, hogy itt lehetek.

- Mindenki kíváncsi önre. Mondjon magáról valamit.

- Ugyan mit? Olyan vagyok, mint más.

- Maga túl szerény.

- Nem szoktam lebecsülni saját képességeimet. Most is ötvenezer jelentkezőből választottak ki, pedig magas vérnyomásom és tériszonyom van.

- Hogy történt ez?

- Több helyen dolgoztam fontos beosztásban, és mindenünnen a legmelegebb ajánlásokat terjesztették a bizottság elé.- Idézzen egyet.

- A VII. kerületi Frühauf Adél Bábaképzőből, ahol utoljára dolgoztam, azt írta a személyzeti osztály: „Olyan képességekkel rendelkezik a bábaképzésben, melyek az űrutazásra is alkal­massá teszik.”

- Ön csakugyan rendkívül tehetséges lehet. Bizonyára már kora ifjúságában vágyott a Holdba repülni.

- Az igazat megvallva, ez a gondolat meg se fordult a fejemben.

- Hát mit szeretett csinálni?

- Kizárólag ürgét önteni.

- Ürgét? Milyen célból?

- Csak úgy. Szerettem az ürgelevest.

- Akkor hogy esett önre a választás?

- Azt nem tudom. Éppen a Rókus kórházban gyógykezelték súlyos gyomorfekélyemet, amikor egy tudósokból álló küldöttség lépett ágyamhoz: „Fogadja jókívánságainkat az elvtárs. Magát fogjuk fellőni a Holdba.” Hát mit lehet erre mondani?

- Ön mit mondott?

- Semmit, mert a gyomorszonda kilógott a számból. Csak integettem.

- És most mondjon nekünk valamit a Holdról!

- Földünket kísérő égitest, mely mindig ugyanazt az oldalát fordítja felénk; emiatt felszínének hátsó fele innen nem látható.

- Észrevett valami egyebet is?

- Mit kellett volna?

- Például, hogy van-e élet a Holdon.

- Jó, hogy szól, mert ez bizonyára másokat is érdekelni fog. A Hold felszíne ugyanis annyira lukacsos, hogy én, ivóvizem nagy részét föláldozva, megpróbáltam ürgét önteni.

- És sikerült?

- Nem.

- Eszerint nincsenek ürgék a Holdban?

- Nincsenek.

- Ne legyünk telhetetlenek! Már az is nagy szó, hogy szerencsével megjárta ezt a nagy utat, és most jó egészségben üdvözölhetjük hazai földön.

2

- Ah, itt a parancsnok! Kapitány úr, van egy kis ráérő ideje?

- Kisebb-nagyobb megszakításokkal, mert erős gyomorrontással tértem vissza a Kozmoszból.

- Ez nyilván a súlytalanság állapotától van.

- Inkább a halászlétől.

- Azt is vittek magukkal?

- Dehogy. Ott kínált meg vele egy vendégszerető család.

- Mit hallok? Hát vannak a Holdnak lakói? A másodkapitány nem is említette.

- Kollégám kitűnő űrrepülő, de a megfigyelőképesség a gyönge oldala. Ráadásul az emberek nem érdeklik, még a halászlévacsorára se jött el. Ő inkább állatbarát.

- Eszerint élnek ott emberek?

- Élnek, mégpedig kellemes meglepetésemre magyar emberek, akik már jól alkalmazkodtak a nagy hőmérsékleti ingadozásokhoz és más helyi adottságokhoz. Megedződtek a hideg ellen, és persze hőállóak is, továbbá levegő híján - mert az a Holdon nincs - zacskóból vesznek léleg­zetet, melyben még a hazulról hozott levegőt tartogatják.

- Milyen megható! És azonkívül, hogy magyarok, mivel foglalkoznak?

- Azonkívül, hogy magyarok, nem foglalkoznak semmivel, mert ez teljesen igénybe veszi az idejüket.

- Rólunk tudnak-e?

- Úgyszólván mindent, csak egy kis késedelemmel, mert az ő teleszkópjaikon a nagy távolság miatt most még csak II. Ferenc József uralkodása látható.

- Ön is látta a királyt?

- Egy percre, amint éppen hadat üzent Szerbiának. Persze, onnan nézve a tárgyaknak nincs magasságuk. Ferenc József is egészen lapos volt, csak a szakálla állt ki belőle. Úgy nézett ki, mint egy szőrös egyforintos.

- Milyen érdekes! Tanult-e, tapasztalt-e még valamit a világűrben?

- Sok nagyszerű dolgot láttam.- Nem is csoda, ha valaki ilyen jó megfigyelő. Mi volt a legérdekesebb?

- Nekem az volt a legnagyobb meglepetésem, hogy nem egy Hold van, hanem kettő.

- Kettő? Hogy értsem ezt? Egyik a másik mögött?

- Dehogyis. Szorosan egymás mellett, csak egy kis hézag van közöttük.

- Érthetetlen. Ezt még nem észlelte soha senki.

- Nem? Akkor, úgy látszik, tévedtem.

dave_dömper Creative Commons License 2021.08.19 -1 0 28

"És hát nyilván azért nem "első magyar a Holdon", mert Pisti ezt még az Apollo előtt írta."

Pedig ez is igaz, még ha nem is első (hanem harmadik) volt, ámde, ha és amennyiben Niel Amstrong és

Buzz Aldrin sajnálatos módon nem voltak képesek magyarok lenni, vagy legalább menet közben valami

csodás át-lényegülés folytán magyarrá válni, úgy Konrád Károly Péter valójában az első "félig magyar" származású emberként járt a Holdon, így teljes joggal elmondhatta volna Amstrong mintájára ő is, hogy:

"Kis lépés egy 50 %-ban magyar származású embernek, de hatalmas ugrás a

magyarságnak"

Előzmény: pk1 (27)
pk1 Creative Commons License 2021.08.19 0 0 27

Elolvastam a topiknyitót és egyből láttam, hogy komolytalan idétlenség, valaki nagyon pihent agyú majom, szóra sem érdemes.

De miért pont Szabadbattyán? Nos, a "pihen agyú majom" nem más, mint Örkény István, ez a poszt pedig egy egyperces, fúúú, ezt fel kellett volna ismernem, bocsbocsbocs! És hát nyilván azért nem "első magyar a Holdon", mert Pisti ezt még az Apollo előtt írta.

12 voltos Creative Commons License 2021.08.18 -2 3 26

Polimeter Creative Commons License 2021.08.18 -1 0 25

ON:

Egy kis történelem

https://hu.wikipedia.org/wiki/Farkas_Bertalan_(%C5%B1rhaj%C3%B3s)

Az űrrepülés

Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án, moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor, indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással, ahol a személyzet Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták őket.

Később legnagyobb élményeire így emlékezett vissza:

Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. – Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött.”– Farkas Bertalan

Az űrhajósok 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén, a landolás Dzsezkazgan városától 140 km-re történt.

seymour_ Creative Commons License 2021.08.18 -1 1 24

De nekünk magyar űrprogram kell, meg olyan űrhajós, aki a mai, kilencmillió koldus Magyarországáról származik és nem menekült el a hanyatló nyugatra!

Előzmény: Seyderutyutyú (-)
Calamayca 2.0 Creative Commons License 2021.08.18 0 0 23

:)))))))))))))

Előzmény: MrJones512 (5)
Pacemaker Creative Commons License 2021.08.18 0 1 22
Ha az unoka felvallalja a gyökereit és büszke arra hogy magyar származású, azzal mi problémád van?
Előzmény: pici mici a pók (21)
pici mici a pók Creative Commons License 2021.08.18 0 1 21

Mondom nem ertetted meg, pedig meg segitettem is, amit eppen neked egybol eszre kellett volna venned. :0))

Azzal nekem sincs bajom ha egy MAGYAR sikeres külföldön,

Azzal van baj, amikor arra elvez a magyar hogy de X.Y nagyapja magyar volt, TEHAT akkor az unokája, fia - aki évtizedekkel ezelőtt elért valamit - is magyar és az mekkora fene nagy nemzeti büszkeség nekünk.

Persze mit varjunk ha nálunk az lesz az igaz magyar aki külföldön el és nem is olyat hazatérni. 

Előzmény: Pacemaker (19)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.18 0 0 20

Magyar a sivatagban.

Előzmény: pici mici a pók (18)
Pacemaker Creative Commons License 2021.08.18 0 0 19
Nekem nincs bajom azzal ha egy magyar sikeres külföldön.
Előzmény: pici mici a pók (18)
pici mici a pók Creative Commons License 2021.08.18 0 0 18

Kovetkezo Aktuálpolitika topikja (az meg aktuális es politikai is a magyar Hollywood Mészárosi megépítése kapcsán)

MAGYAR HOLLYWOODBAN!

Meg nem erősített hírek szerint  a nema filmek sztárja az amerikaban született X.Y. nagyapja magyar volt!

Ja es Batman is, tehat J-Lo gyerekei is azok lesznek!

Peacemaker meg jön hogy de KLÚNI György is magyar :0))) (lehet neki ez magas lesz megerteni )

Előzmény: dave_dömper (17)
dave_dömper Creative Commons License 2021.08.18 0 0 17

"Azért, mert recskáznak egyesek..."

Értem. Illetve még ebben az esetben sem értem, mert e célra ott van a HUSz-Fórumcsoport. Ha egyszer

már valaki minden áron erre szeretne rá - rántani. Bár (őszintén szólva) még így sem értem, de a hiba

nyilván az én készülékemben van.

Előzmény: pici mici a pók (12)
Pacemaker Creative Commons License 2021.08.18 0 0 16

Igen, ezt kb mindenki tudja rajtad kívül. 

Előzmény: pici mici a pók (11)
pici mici a pók Creative Commons License 2021.08.18 0 0 15

Lesz nekünk saját magyar űrhajósunk

Sot nekunk mar vannak végzett ŰR KATONÁINK!  Igaz egyik-másik kisse elhízott űrhajósnak, de legalább FELKÉSZÜLT magyarok úrhadviselésben :0))))

Előzmény: King_of_Giants (14)
King_of_Giants Creative Commons License 2021.08.18 0 0 14

El lehetett menni, ha nem akart itt adózni. Lesz nekünk saját magyar űrhajósunk, a moto'cross pálya már épül

pici mici a pók Creative Commons License 2021.08.18 0 0 13

De ne mondd nincs Magyar urhajos es Szent-Gyorgyi politikai topik!  Igaz azota mar ez se aktual, de az legalabb politikai volt :0))

A kormányfő egy 1938-as Radnóti-kötetet ajándékozott Charles Simonyinak. A költő a könyvet Szent-Györgyi Albert felségének dedikálta

Előzmény: dave_dömper (10)
pici mici a pók Creative Commons License 2021.08.18 0 0 12

Ja és bocs., de még mindig nem értem, hogy vajon mit keres ez a topik az Aktuálpolitika szakfórumban.

Azert mert  recskaznak egyesek...

Előzmény: dave_dömper (10)
pici mici a pók Creative Commons License 2021.08.18 0 0 11

Wow EGYETLEN egyet találtál...gratula.

Jol van verjed az AKTUÁLIS  melled hogy Batman is magyar, meg a Gemini IV nemlétező másodpilótája is.

Előzmény: Pacemaker (8)
dave_dömper Creative Commons License 2021.08.18 0 0 10

Ja és bocs., de még mindig nem értem, hogy vajon mit keres ez a topik az Aktuálpolitika szakfórumban.

Ugyanúgy, mint-hogy azt se érteném, ha az eddigi magyar származású Nobel díjasaink közül bármelyik

(így például Szent - Györgyi Albert) munkássága okán, ugyancsak egy topikot nyitnék az "Index Fórum" "Aktuálpolitika" szak - Fórumában. De igazából ez senki mást nem kell zavarjon.

Törölt nick Creative Commons License 2021.08.18 -1 0 9

Ez nem fér bele propahantista olvtárs elképzelésébe, de "ez sem baj".

Előzmény: Pacemaker (8)
Pacemaker Creative Commons License 2021.08.18 -1 1 8

"Nobel dijasiank EGYIK SE VOLT KEPES az országban elérni amiért verjük a mellünket, csak külföldön, de nem baj"

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Szent-Gy%C3%B6rgyi_Albert

Előzmény: pici mici a pók (6)
dave_dömper Creative Commons License 2021.08.18 0 0 7

Az életrajza szerint azért is volt két keresztneve (ami az USA - ban egyáltalában nem ritkaság), mert az apukája Konrád (Conrad) Károly mindenképpen azt szerette volna, hogy a fia a keresztségben ugyanazt

a keresztnevet kapja, mint ő, viszont az édesanyja (aki mellesleg nem magyar származású volt) viszont mindenképpen azt szerette volna, ha Peter-néven keresztelik meg. Így hát Charles Pete Conrad lett lett

a teljes, hivatalos neve.

pici mici a pók Creative Commons License 2021.08.18 0 0 6

Azt mondtam hogy ugyanolyan szanalmasok vagytok mint a budikat, kukákat nemzeti színűre festető Petre Roman polgármester volt!

Verjuk a mellunket hogy juj ez is magyar származású.  Igaz ahogy a Nobel dijasiank EGYIK SE VOLT KEPES az országban elérni amiért verjük a mellünket, csak külföldön, de nem baj. Mucsanak ez kell a boldogsághoz.

UJJE BATMAN es J-LO ferje  is MAGYAR hiszen Affleck GÉZA Benjámin

MrJones512 Creative Commons License 2021.08.18 -1 0 5

Szóval azt mondod, hogy Károlyi Péter Konrád azért nem magyar származású, mert nem a Gemini IV-gyel járt a világűrben, hanem az ötössel?

Előzmény: pici mici a pók (1)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2021.08.18 0 0 4

Ki mas mint:

$*r*$?:)

Előzmény: dave_dömper (3)
dave_dömper Creative Commons License 2021.08.18 0 0 3

Kis pontosítás (ha nem probléma)  :

Charles Pete Conrad (1930-1999) három alkalommal is járt az űrben. Első alkalommal a Gemini 5 űrhajó másodpilótája-ként (tehát nem a Gemini 4-en), 1965-évben. Majd nem sokkal ezt követően a Gemini 12 főpilótájaként az USA első ür - randevúját vezette egy másik, Agena űrrakétával. Űrhajós pályájának a betetőzése-ként, az Apollo 12 főpilótája volt és ő vezette a második Holdra-szállást. Amstrong-ék úttorő

Holdra szállását követően. Így tulajdonképpen a harmadik ember volt, aki valaha is a Holdra léphetett.

A végére csak egy kérdésem maradt : Vajon mi az oka annak, hogy ez a téma - még ha egyszer magyar vonatkozása is van - az Aktuálpolitika szak-Fórumban kapott helyet ?

pipppen. Creative Commons License 2021.08.18 0 0 2

hiányt pótló topc, köszönjük :) :D :P

pici mici a pók Creative Commons License 2021.08.18 0 1 1

Meg nem erősített hírek szerint Conrad százados, a Gemini IV. amerikai űrhajó másodpilótája magyar származású.

Aktuálpolitika » 

• 1965. június - A Gemini–4 (vagy hivatalos NASA-jelölése szerint a Gemini IV) volt az amerikai Gemini-program második emberes űrrepülése, egyben ez volt a nyolcadik amerikai űrrepülés, amelyen emberek voltak az űrhajó fedélzetén. Legénységként Jim McDivitt parancsnokot és Ed White másodpilótát jelölte a NASA

Szánalmasabb vagy a FAKENEWS topikjaiddal mint a budikat és szemeteseket is román nemzeti szinekre festető Petre Roman polgármester anno. Az is hozzad hasonló hülye módon azt hittel attól lesz büszke nemzeti

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!